На среща с представители на Културния център „Иван Михайлов“ от град Битоля президентът на Република България Румен Радев обсъди перспективите за опазване на културно-историческото ни наследство в югозападната ни съседка. "В Република Северна Македония расте интересът както към общата ни история, така и към издаването и разпространяването на оригиналите на творчеството на братя Миладинови, Димитър Талев и други дейци на Българското възраждане" подчерта държавния глава.

Той изтъчна, че сънародниците ни в Република Северна Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България, като определи перспективите за добросъседските отношения между двете държави и приеманета на РСМ в ЕС:

"Преди всичко България очаква от своята югозападна съседка устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения в името на общото ни европейско бъдеще. Този процес изисква не само да работим заедно за насърчаване на икономическите, транспортни и духовни връзки, но и Република Северна Македония да уважава правата на своите граждани, които се самоопределят като българи, да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците по история, в надписите в музеи и на исторически паметници, а творчеството на българските възрожденци от Македония да се издава без подмяна и осакатяващи го редакции.
Убеден съм, че България и Република Северна Македония могат да развиват отношения на основата на откровен и открит диалог и да работят заедно за решаване на откритите въпроси в интерес на гражданите на двете държави."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.