Турция е решила повече да не спира сирийските бежанци в мигрирането им към Европа по суша и море, заяви високопоставен турски чиновник пред "Ройтерс" в четвъртък. Това се случва на фона на предстоящо пристигане на бежанци от сирийския Идлиб, от където са изселени близо милион души.

Турската полиция, бреговата охрана и служителите на граничната сигурност са получили заповед да се съберат за да получат новите нареждания, добави турския служител. По-рано в четвъртък губернаторът на граничния град Хатай Рахми Доган заяви, че нападението на режима на Асад срещу турските военни в Идлиб е довело да смъртта на двадесет дущи, сред които и двама войници. По-рано същия ден президентът Реджеп Ердоган свика спешна среща заради напрежението в разрушения от войната сирийски град, пише "Daily Savah".

Източници по сигурност съобщили пред Daily Sabah, че на срещата са присъствали всички министри и висши служители, включително шефът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан.

Междувременно Дирекцията за съобщения пусна изявление за турската офанзива срещу силите на сирийския режим. В него се казва, че турските сили са неутрализирали най-малко 1 709 войници от режима на Асад, както и 55 танка, три хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, 21 военни машини, шест склада за боеприпаси, седем минохвъргачки и четири тежки картечници DShK.

През септември 2018 г. Турция и Русия се договориха да превърнат Идлиб в зона за деескалация, в която изрично са забранени актове на агресия. Но повече от 1300 цивилни са били убити от тогава при нападения от режима и руските сили в тази "мирна" зона, тъй като прекратяването на огъня продължава да се нарушава.

Повече от 1 милион сирийци са се преместили близо до турската граница поради интензивните атаки.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.