Ирландската евродепутатка Клеър Дейли от групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица смята, че мониторингът над България трябва да остане. Според нея обаче трябва да се пристъпи към наблюдение на всички страни. Тя вижда проблеми с корупцията и медиите у нас, пише "Mediapool".

В четвъртък евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент подкрепиха с огромно мнозинство предложението на Европейската комисия да отпадне мониторингът над България по Механизма за сътрудничество и проверка. Това става след оповестения преди около две седмици годишен доклад на Европейската комисия за България и Румъния.

Но имаше един глас твърдо против, базиран на конкретен случай по нашето Черноморие, и той е на евродепутатката от групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица Клеър Дейли, с която разговаря Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел.

Тя мотивира оценката си с история от Поморие.

”Става дума за голям брой ирландци от моя избирателен район - стотици, които си купиха апартаменти в комплекс в Поморие преди около десетина години и все още срещат трудности, тъй като от тях се вземат огромни суми пари заради облагане с такса между 5 и 10 евро на ден за електричество, макар всеки апартамент да има свое снабдяване и то може да се наблюдава. Управителят на комплекса контролира електрическото табло и не позволява достъп на хората до него. И ако те откажат да дадат тези пари, той спира и водата им. Част от тях заведоха дела”, разказа тя пред БНР.

В крайна сметка съдът отсъдил парите да им бъдат върнати, но тогава управителят сменил правилата и всичко започна отначало.

”За мен това е потъпкване на правните норми, действия против българската конституция и европейските закони и директиви за правата на потребителите. Затова отправих въпроса към евродепутатите и представителя на Европейската комисия. Какво прави Европейският съюз и кой ще помогне на тези хора? Поставихме въпроса на много български и австрийски колеги , но засега действия няма”, каза тя.

Евродепутатката коментира, че проблеми има във всички държави и не трябва да се ”бичуват” конкретни страни.

Очевидна корупция

”Със сигурност аз не хвърлям камъни и не съм съгласна това да се прави. Просто България бе тема на дебатите и аз използвах случая да повдигна този въпрос, защото той е твърде необичаен, след като хората не намират средство за решаване на проблема им чрез българската национална система. Защото законите казват, че хората са прави и парите трябва да им бъдат възстановени. Това обаче не се случва. Така че на хартия имаме закон, който обаче не действа. И това е проблем от гледна точка на демокрацията, а и на корупцията. За мен това е очевидна корупция - някой нарушава съзнателно закона, защото смята, че може да се измъкне и става точно така. Това е абсолютно неприемливо и, ако трябва, ще преместя планини, но ще приключа случая”, каза тя.

”Мисля, че е важно заради интересите на българските и румънски граждани да се използват европейските механизми, които позволяват да се оказва натиск върху властите за свободата на словото и правата на обикновените граждани. Затова аз ще продължа да възразявам, за да укрепя възможностите на обикновените български граждани да принудят правителството си да преследва корупцията повече, отколкото го прави сега”.

Европарите като инструмент за контрол на медиите

Тя коментира и проблемите с медийната среда.

”Колкото до медиите, определено предизвиква загриженост фактът, че съдиите оказват натиск върху по-независимите от тях. И щом като се появяват въпроси накъде се насочват европейските пари и дали не към по-снизходителните към правителството медии едва ли не като възнаграждение за поведението им, има огромен проблем”, посочи тя.

”Трансперънси интернешънъл“ повдигна вече тези въпроси и аз мисля, че те трябва да бъдат разгледани и за целта трябва да използваме всички механизми, които имаме на разположение. Разбира се, с това не искам да кажа, че всички останали страни в ЕС са перфектни и очаквам всяка от тях да бъде открита за наблюдение, в т.ч. и моята. Просто сега говорихме за България и ние трябва да сме критично настроени приятели, така че да си сътрудничим помежду си. Ако българи в Ирландия дойдат при мен с молба за помощ, ще го направя с удоволствие, защото така правим Общността по-добра. Много въпроси се нуждаят от отговор”, посочи тя.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.