Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова да се разследват оповестените по думите му от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за призива на Панов, който той отправи пред медиите преди заседанието на ВСС, бяха думите на Бойко Борисов, който в интервю за бТВ вчера заяви: „Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“. Борисов каза още: „Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет… С излъчените от нас представители“. Попитан от водещата дали е казал на парламентарната квота във ВСС да гласува за Панов, премиерът отговори: „Ами, естествено“.

Слушах интервюто на министър-председателя. В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова- бел. ред.). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи. Припомням „Яневагейт“ и какво се случи тогава – премиерът дойде във ВСС, а преди това аз получих sms, който оповестих публично. Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване“, коментира днес Панов.

Той припомни и тезата, излагана в процедурата за избор на обвинител №1, че прокурорите трябва сами да си избират главен прокурор. „Сега пък се твърди, че има влияние върху политическата квота. Това е тема за сериозен дебат – трябва да има парламентарна квота, въпросът е в баланса: коя от двете квоти – професионална или парламентарна, ще има превес. Пак ще повторя – парламентарна квота трябва да има, но балансът между двете трябва да бъде без съмнение друг“, посочи Панов.

Председателят на ВКС коментира и идеята 2/3 от Прокурорската колегия да избира независим прокурор, който да разследва главния прокурор, която беше съобщена от Бойко Борисов вчера. Панов каза, че все още се чака становището на Венецианската комисия, а то е важно, защото вероятно ще бъде основа за дебат и законодателни промени.

Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор? Но един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Нека да припомня казаното от депутата Георги Марков, който заяви, че моето политическо говорене е довело до това в България да няма инвестиция на „Фолксваген“. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене“, каза още Панов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.