Разговорите с дъх на яхния не са ми специалитет, моето его отдавна е задоволено, заяви ахуманният социален министър на мафията и мутрите в България

Според социалния министър Деница Сачева не управляващите репресират протестиращите, а обратното. На фона на бруталните сцени на полицейско насилие, които така и останаха непризнати и ненаказани, социалният министър обяви тази сутрин пред Би Ти Ви, че гражданите заглушават гласа на политиците.

Повод за изказването на Сачева станаха случаите, в които протестиращи причакват представители на управляващите пред телевизионните студия. В плен на народната любов попадна и самата тя след участие в БНТ преди дни. "Няма как да твърдиш, че искаш отново демокрация и да заглушаваш гласа на някого, като го причакваш пред БНТ. Това е двоен стандарт, дори да не харесваш някого, нямаш право да заглушаваш този глас", повтори няколко пъти социалният министър.

Още по темата: Соня Момчилова: Никой не задава въпроси на Деница Сачева за провеждания геноцид от министерството й

На въпрос на водещия кой заглушава нейния глас, Сачева обясни: "Аз съм поредният политик, затворен там след предаване. Колко политици ще продължат да ходят там?". Тя заяви, че не се е чувствала обект на агресия и сама е решила да остане сред протестиращите и да чуе тяхното недоволство, но в същото време коментира, че "ако подобна репресия продължи, то това делигитимира призивите за демокрация".

Социалният министър обяви, че управляващите въобще не обсъждат вариант за оставка, а обсъждат само теми от обществен интерес като изборен кодекс, конституция, бюджет и пр. Покрай поредния рунд обяснения, които трябваше да дава за предишни свои изказвания, в които определя ГЕРБ като комунистическа партия и говори за корупция в нея, Сачева призна, че миналата година е станала член на ГЕРБ.

Ситуацията в момента министърът описа като ненормална. "Не е нормално да призоваваш към спазване на закона, а с действията си да подкрепяш анархия. Имаме много тежък дисонанс между думи и дела", коментира тя. По отношение на Мая Манолова отново заяви, че тя злоупотребява политически с хората с увреждания, без да заявява конкретни идеи.

Социалният министър се разграничи и с няколко запомнящи се фрази от задочните диалози в политическата криза в момента. "Разговори с дъх на яхния не са мой специалитет", заяви тя по адрес на Христо Иванов. Репликата беше по повод коментар на Иванов, че премиерът Борисов очевидно го бърка със социалния си министър, когато тръби, че Иванов му бил доведен, за да му каже, че го обича (Иванов определя това изказване като чиста лъжа на самозабравил се човек).

"Христо често ме споменава, но той не е толкова често в моите мисли. Смятам, че това е недостойно поведение. Този опит да заеме героична поза, когато е дезертирал от отговорност не може да ме впечатли. За хора като Христо и Радан Кънев политиката е въпрос на лъскане на его, а моето его отдавна е задоволено", обясни Сачева, като после разтълкува думите си за егото с това, че е задоволено като реализация и като възможности да бъде полезна на хората.

По важната дискусия за бъдещето на пенсиите, която предстои, Сачева обяви, че управляващите имат готовност да направят предложения по отношение преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. "Има два-три варианта, въпрос на политическо решение е. Моето виждане като социален министър е, че трябва да се преизчислят по-ниските пенсии, за да се запази справедливостта и структурата на пенсионния модел", коментира тя. Забележително е, че след цял мандат изпреварващо увеличение на минималната пенсия ГЕРБ се сеща да търси справедливост в системата.

В момента бюджетът дава по 106 млн. лв. месечно за добавка от 50 лв. на всички пенсионери. "Това е около 1.2 млрд. лв. годишно, а със същата сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на 1.1 млн. пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това", обясни социалният министър.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.