Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души след множество силни трусове в близост до турско-сирийската граница - най-големият от тях бе с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия съобщават, че над 5600 сгради са били изравнени със земята в няколко града, включително много многоетажни жилищни блокове, които са били пълни със спящи жители, когато е станало първото земетресение.

В град Кахраманмарас в Югоизточна Турция очевидци се опитват да разберат мащаба на бедствието.

"Мислехме, че това е апокалипсис", казва Мелиса Салман, 23-годишна репортерка. "За първи път преживяваме подобно нещо".

Днес турската хуманитарна агенция AFAD съобщи, че само в тази страна вече има 2921 загинали.

Броят на загиналите в Сирия нарасна до най-малко 1444 души. В контролираните от правителството райони броят на загиналите нарасна до "1431 ранени и 711 загинали в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус", съобщи сирийското министерство на здравеопазването. В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната са загинали най-малко 733 души, а повече от 2100 са ранени, по данни на спасителната група "Бели каски". С новите данни общият брой на потвърдените жертви достигна 4365.

Съществуват опасения, че броят на жертвите ще се увеличава. Според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души.

Първото земетресение в понеделник е станало в 4:17 ч. местно време на дълбочина около 18 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около два милиона души.

До момента е съобщено за повече от 14 000 ранени в Турция, съобщи агенцията за управление на бедствията, а в Сирия са ранени най-малко 3411 души.

Длъжностни лица съобщиха, че три големи летища не функционират, което затруднява доставките на жизненоважна помощ.

Зимна снежна буря е покрила основните пътища в района с лед и сняг.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили.

Конфликтът вече определя реакциите при извънредни ситуации. Пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва повторното отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до районите, контролирани от бунтовническите групировки.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.

Още преди трагедията сградите в Алепо често се срутваха поради разрушената инфраструктура, която страдаше от липсата на надзор по време на войната.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, като затвориха и училищата за две седмици.

В затвор, в който се намират предимно членове на групировката "Ислямска държава" в Северозападна Сирия, затворниците се разбунтуваха след земетресенията. Най-малко 20 от тях са избягали, съобщи за АФП източник от заведението.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия незабавно изпратиха съболезнования и предложения за помощ.

Президентът Джо Байдън обеща на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Съединените щати ще изпратят "всякаква" помощ, необходима за възстановяването от опустошителното земетресение.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да предостави "необходимата помощ" на Турция.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души.

През 1999 г. турският регион Дузче претърпява земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което загинаха над 17 000 души.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.