Венци и цветя отрупаха паметника на признателност за спасените евреи от Бургас. Монументът бе издигнат в памет на доблестни и смели бургаски общественици, които преди 76 години не допуснаха депортацията на съгражданите си евреи с ешалоните на смъртта. Паметният ден на спасяването на близо 50 000 български евреи и почитане паметта на жертвите от Холокоста бе отбелязан с тържествен ритуал, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Потомката на спасени бургаски евреи Алберта Алкалай върна множеството към драматичните дни на 1943 година. Не са забравени тежките репресии спрямо еврейското население в годините на Втората световна война и ужаса, с който те са посрещнали новината за извозване към нацистките крематориуми. С дълбока признателност тя разказа за достойното поведение на видни граждани на Бургас, оглавили протеста срещу депортирането на евреите в морския град и допринесли за спасението им.

„Припомняйки имената на смелите и доблестни българи, днес изразяваме своята почит и благодарност и тя ще се пренася във времето. Примерът на  Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев, Матей Хаджипетров и много други е жив и няма да бъде забравен от бъдещите поколения. Заявяваме  волята си да не допуснем никога подобен прецедент на човешко масово унищожение”, заяви Алберта Алкалай.

„Искам да се присъединя от името на община Бургас, от свое и от името на моите колеги към изразяването на почит и уважение към този висш акт на човеколюбие и хуманност, който са проявили нашите съграждани и тогавашната управа и общественици на град Бургас. Бургазлии показаха по много категоричен начин своята толерантност*, тази толкова коментирана и охулвана дума през последните дни. Нека не не забравяме, че ние живеем на Европейския континент и сме хора, които ценят човешкия живот. Ние имаме висши ценности и отношения към ближния, към приятеля, към събрата и това трябва да се доказва в ежедневието”, призова в словото си кметът Димитър Николов.

В церемонията пред мемориала на благодарността в центъра на Бургас бе почетена и паметта на невинно загиналите 11343 евреи от Беломорска Тракия Вардарска Македония и Пирот, както и 6 милиона евреи от цял свят. Масовото спасяване на цялата еврейска общност в България от изтребление е един уникален и безпрецедентен акт. Той все още не е достатъчно добре популяризиран и анализиран, но представлява един непреходен нематериален  капитал за изконния висок морал на българския народ.

В ритуала участваха кметът Димитър Николов, заместник-областният управител Севдалина Турманова, замeстник-кметът Йорданка Ананиева, народните представители Димитър Бойчев и Галя Василева, комисар Неделчо Рачев-началник Охранителна полиция към ОД на МВР Бургас, общински съветници и представители на ГЕРБ и НФСБ, общественици, журналисти  учители и ученици, много граждани.

В навечерието на паметния ден своята почит по нетрадиционен начин изразиха ученици от Търговска гимназия, АЕГ „Гео Милев”, НЕГ „Гьоте”, ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и ПГКПИ. Те се включиха в урока по творчество, посветен на Деня на спасението и предаден от писателите Милка Иванова и Елка Василева. Младите автори дискутираха уроците на историята от най-мрачната й страница за човечеството – Холокоста. Децата се обединиха около еврейската мъдрост, че „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Нетрадиционният Час по творение бе организиран съвместно от Център „Алеф” и Бургаската писателска общност.

*В края на февруари Общинският съвет на Бургас гласува предложение на Инициативен комитет за именуване на пространството където е издигнат паметника на благодарността на площад ”Толерантност”.


Участници в часа по творчество


Писателите Милка Иванова, Елка Василева и председателят на „Алеф” Алберта Алкалай


Алберта Алкалай говори на церемонията пред мемориала на благодарността


Участници в часа по творчество


Участници в церемонията. На първия ред отдясно наляво: Севдалина Турманова – заместник-областен управител, Димитър Бойчев – народен представител, Йорданка Ананиева – заместник-кмет, Галя Василева – народен представител, комисар Неделчо Рачев-началник Охранителна полиция към ОД на МВР Бургас


Кметът Димитър Николов

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.