БСП разпространи транскрибираният звуков файл на разговора в текст 

Говорителят на  ПГ на "БСП за България" Елена Йончева разкри нова афера във властта. На пресконференция в централата на БСП тя  излъчи запис, който показва как Боил Банов, в качеството си на зам.-министър, през 2016 г. "опрощава" поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като дава указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет- как да бъдат подправени документите. Строителният обект, за който става въпрос, е "Ларгото", културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап. "Ало Банов съм" е пример за това как днес функционира българската държава", заяви Елена Йончева. Тя добави, че записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговорите. "Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че един ден може да послужи за тяхна защита", каза още Йончева. Тя уточни, че Банов  разговаря по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата сумата от 700 хил. лева. "Банов разговаря отново по телефона и с ръководителя на проекта от страна на частната фирма-строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи", поясни още Елена Йончева.

Пенчо Милков: Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това злоупотреба с европейско финансиране

"Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа се потвърждава от документите, които анализирахме". Това каза народният представител Пенчо Милков. Той добави, че  има и доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение. "Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган", заяви народният представител. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че  действията на правителството на Борисов са антиевропейски. 

Димитър Данчев: Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка". Това заяви народният представител Димитър Данчев. Той припомни, че така е била изкривена и поръчката за строителството на ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Св. Седмочисленици". "Спомня ли си някой времето, в което г-н Банов обясняваше, че по независещи от него причини осветлението на обекта не работи, има изпочупени плочки, както и проблеми с отводнителната система? От представения сега разговор става ясно, че той е знаел от първа ръка за проблемите при строежа, но вмeсто да защитава интересите на държавата, той защитава частния изпълнител", категоричен бе Данчев.  Народният представител добави, че ако възложител на поръчката бе частна фирма, тя не само щеше да следи за качественото изпълнение на обекта, но и да иска получаването на предвидените в договора неустойки.

Ето го и факсимилето, което е качено на сайта на БСП:

АФЕРАТА    -   ”АЛО, …БАНОВ СЪМ ”

СХЕМА ЗА ТОВА КАК МИНИСТЪР ОЩЕТЯВА ДЪРЖАВАТА СЪС 700 000 ЛЕВА

Запис, който показва как Боил Банов, зам.-министър на културата, през 2016 г. “опрощава” 700 000 лева неустойка на фирмата - строител и за целта дава указания как да се фалшифицират документи.

Обект - ЛАРГОТО - Строителство на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”- 2-3 етап 

-    Изпълнител е ДЗЗД „Антична Сердика”. Водещ партньор в обединението е „Пътища и мостове“ ЕООД
Ръководители от страна на изпълнителя са инж. Драгомир Драганов.

-    Строителният надзор се изпълнява от ДЗЗД „Инвест консултинг“: „Контрол – инвест“ ЕООД и „Инвест – консулт“ ЕООД. Атанас Ангелов, независим строителен надзор “ДЗЗД Инвест консулт”.

Стойността на извършеното по изграждането на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” втори и трети етап възлиза на 12 325 156,40 лв. Средствата са осигурени по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“.

24 Март 2016 г. 

Разговор със служители от Министерство на културата, проведен в кабинета на зам. - министър Боил Банов. Сред присъстващите на разговора са и:

-    БОИЛ БАНОВ – зам.-министър на културата
-    ТАТЯНА ЦВЕТАНОВА ЦАНОВСКА – и.д. директор “Дирекция правна”.
-    АНГЕЛ АНГЕЛОВ – дирекция „Европейски програми“
-    Арх. МЕЧКУНОВ – ръководител на проекта от страна на Министерство на Културата.

Разговор в кабинета на зам.министър Банов със служители на МК.

г-н Банов: 
-    Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Проблемите са два – първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното…
Тя предлага следното нещо – сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация – тоест няма извършено СМР…Нали да не засече после, като гледа акт 10 и да пише в строителните книжа…..

Служител:
-    Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов трябва да ги разпишат…? Те трябва да ги разпишат…

Г-н Банов:
-    Ами ще ги разпишат….

Служител:
-    Значи така да го направя, че тези 33 дни…

Г-н Банов:
-    Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие ….Но това трябва да го направим до дни…Да го входираме другата седмица, на ръка….Да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне - за искане на неустойка.

РАЗГОВОР ПО ТЕЛ. с Атанас Ангелов, независим строителен  надзор ““ДЗЗД Инвест консулт”

г-н Банов:
-    Атанасе, виж сега какъв проблем имаме, да ми кажеш как се процедира. На Ларгото има отчетени 33 дни закъснение – СМР и КРР. За това 33 дни закъснение ние трябва да им искаме неустойка 700 000. 
Тази неустойка от 700 000 ние първо и да я искаме, няма да можем да си я вземем никога. По-големият проблем е следният, че ние трябва да внесем тези пари в регионалното, /МРРБ/ не ги интересува ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало ние, след като го имаме в договора, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и искат да им преведем тези пари.

Сега, за да не се случва това нещо и да се съдим десет години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение – да намерим в периода на строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало обаче в строителните книжа отчетено нищо, че не се е правило никакво СМР и да пуснем акт 10 и акт 11 съответно, за спране – за да може да излезе на чисто, че няма закъснение…
Няма да уведомяваме. Ние ги пишем, носим ги там, дисковете, те ги прилагат и това е. Въпросът е ДНСК трябва ли да се уведомява?...
Няма да уведомяваме…
Не…Единственият начин е това: намираме два периода… или един период, но чак 33 дни период – невъзможно е…Намираме два периода…Ами правим обосновки, вече всичкото е свършено… Но трябва да ми помогнеш тука…Трябва да се намерят два или три периода, в които да се букне, да се пусне акт 10 и акт 11, но това трябва да стане буквално до дни, ние другата седмица трябва да им ги дадем…в периодите не трябва да има нищо правено по СМР в тези дни…добре, кой ти трябва тук, Мечкунов трябва ли ти… провери го, моля ти се, това е много спешен въпрос …

Г-н Банов /обръща се към служителите, намиращи се в кабинета /

-    Нали разбрахте сега, докато му обясних. Трябва да намерим два периода по 15-16 дена. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в регионалното и това е. Ако се наложи после да се входира, той ще съдейства, ще ги оправи.

РАЗГОВОР ПО ТЕЛЕФОНА с инж.Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика” 

Г-н Банов:

-    Здравей, Банов съм, зам.- министърът е...Вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР, което означава 700 000 лева като пари, което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка. 
Сега - има такова предложение : намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и  няма извършване на СМР /строително-монтажни работи/. Може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… За да я няма тази простотия, да ви съдим и така нататък. 
Ще ви помоля за съдействие. 
Аз съм се обърнал към Атанас /строителния надзор/, сигурно ще ви потърси и той, надзорът. Трябва да открием такива две по 15 или три десетки или две по 15 -16 дни, в които обаче няма в книжата писмено, няма СМР, няма следа от СМР. Пускаме го, оформяме го акт 10 и акт 11 и всъщност излизаме от тази процедура на забавяне...
Може да е и май, може да е и юни. Когато имате…Хайде, моля ви се, вижте, с Атанас се свържете, намерете ги. Тук, до дни обаче трябва това да го направим, иначе трябва да влезем в процедура ние да си искаме неустойката за това.

г-н Банов: 
Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е.
г-жа Цветанова.
-    Вярно ли е ?
г-н Банов:
-    Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки.
Г-жа Цветанова
-    Само за милион.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.