Няма за какво да се извинявам. Журналистите не са с повече права от служителите на реда, заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в ефира на bTV за задържането на двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта "Бивол" и румънският му колега Атила Биро от румънския Rise Project.

”Гледаме тъп филм с измислен сценарий. Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти. Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, бе категоричен Споридинов и подчерта, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Разследващият журналист Димитър Стоянов подчерта, че при задържането му с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. Този факт е лесно доказуем, защото към телефоните на Димитър Стоянов в този момент има многократни повиквания, които остават без отговор от отсрещната страна. 
”Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа бяхме на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той.

 Арестуват с пистолети в главата журналисти, разследващи корупция

 

”Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта. Много възможно е този случай да затихне като много други. Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е ”чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, посочи Димитър Стоянов.

”Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, каза Спиридонов.

”Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждйки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, репликира от своя страна Димитър Стоянов.

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на ”Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. "Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, обясни Спиридонов.

Димитър Стоянов е категоричен, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече и контрира, че “такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, като допълни: ”Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”.

Димитър Стоянов намекна, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен ред.

 Омбудсманът на България: Налице е неоснователно и противозаконно задържане на журналисти

 

Спед предаването на живо по bTV, от "Биволъ" излязоха с коментар на страницата си във Фейсбук, опровергавайки казаното от шефа на ГДБОП и уличавайки го в лъжа:

"Тази събота" по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир! Спиридонов излъга, че:

1. Не са имали информация и не са били уведомени от Биволъ, че към точката за унищожаване на доказателства за корупция с обществени средства и еврофондове ще бъде изпратен репортерски екип на Биволъ. /самата точка БОП получи също от Биволъ, след 2 дни пълно бездействие по сигнала за огромни злоупотреби с публични пари и конкретните субекти в корупционната мрежа/

2. Когато бяха арестувани колегите ни от техни хора с бронежилетки и опрени в главата заредени пистолети - не били знаели, че това са журналисти! Напротив - те бяха информирани от нас още около 22 ч. на 13.09, че колегите ни са арестувани и телефоните им са отнети и трябва да бъдат освободени, ако е станало някакво недоразумение. Вместо да освободят ВЕДНАГА колегите ни, служителите на ГДБОП с които подържахме оперативна връзка се покриха и престанаха да си вдигат телефоните, т.е. УМИШЛЕНО прекъснаха връзката. Вместо освобождаване и извинение, на колегите ни бяха съставени и издадени ЗАПОВЕДИ за АРЕСТ, които им бяха връчени около 2.30 ч. на 14.09, или цели 4 часа СЛЕД като ГДБОП бяше официално сигнализирано от нас, че журналистите, които изпратихме са арестувани на мястото на своето разследване!!!!

3. Спиридонов, като закравяло и "интелигентно" ченге заяви публично, че "журналистите не можели да имат някаква специална защита от институциите" и го натърти няколкократно под благовидното съгласие на водещата Марчева! Абе Спиридонов, абе Ивайло, ти случайно да си чувал, че има един съд - Европейски съд за правата на човека /ЕСПЧ/ чийто решение България като страна членка на ЕС е ДЛЪЖНА да спазва, барабар с всичките си политици, институции, МВР-та и дървени ченгета!!!! Та тоя същия съд ЕСПЧ има едно специално Решение по делото Goodwin, което също така изяснява, защо журналистите се ползват със специален статут! Защото играят фундаментална роля за информирането на обществеността по важни обществени въпроси. И ако този специален статут не им се признае и не бъдат подпомагани от властите, това ще попречи на пресата да извършва основната си функция - осигуряване на точна и надеждна информация в обществен интерес.

Както по отношение на този конкретен случай, така и по отношение на журналистиката като цяло, е невъзможно да се игнорира ролята, която професията играе в защитата на демокрацията, Спиридонов! Затова когато държавните правоприлагащи органи се опитат да ограничат това право, ЕСПЧ винаги им напомня, че защитата на журналистическите ПРАВА е крайъгълен камък на свободата и ДЕМОКРАЦИЯТА въобще. Другото е сталинската закваска, в която оше си киснете развалените мозъци :(

Като лъжете в ефир - внимавайте какво точно лъжете, защото сами си вкарвате голяма беля, като давате ясна индикация, че СЪДЕЙСТВАТЕ и то съвсем умишлено на престъпленията и на Мафията, вместо да пазите Законите и интересите на държавата и обществото. Или ня #КОЙ ти се обади снощи Спиридонов и ти внуши илюзорната си мания за недосегаемост, която още тресе бившата комунистическа ченгеджийска и номенклатурна каста! Ще бъдеш разобличен, Спиридонов - точка по точка!!

Предстявяте ли си тоя изпечен тип да стане Главен секретар на МВР!!!! Това е НЕДОПУСТИМО.

До последно ГДБОП не осъществиха повече комуникация с нас
Четвъртък около 18 ч. Разговор с човек от ГДБОП:

- Изнасят и горят документи, можете ли да пратите екип.
- Ами, не.
- Значи ние да си ги проследим и да ги снимаме?
- Ами, да. Ще се обадя на началника все пак.
- Да не вземе да изтече като миналия път?
- Ами, да не се обаждам тогава.

Очаквайте разобличение на наглите лъжи на Спиридонов минута по минута със записи!

Коментари

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.