Тази вечер се очаква Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския парламент да гласува приемането на резолюция, с която настоява Европейската комисия да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, предаде кореспондентка на БНР.

В документа се отправя искане ЕК да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с  нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета за финансови корекции и отпускане на средства срещу спазване на върховенство на закона в страната-членка.

Проектът е изготвен от председателя на ЛИБЕ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент, когато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да се явят и пратиха заместници.

Гласуването става само ден след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за липсата на борба срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.