От месец наблюдавам изострено и под друг ъгъл процесите, свързани с протестите в България, в които участвам - и пряко, и косвено. Изводите, до които стигам, са разнопосочни, но смятам да се спра на няколко пункта (с лека рестроспекция на събитията), които според мен са от съществено значение.

Последните масови протести започнаха през лятото на 2020 година. Поводът за тях бе бруталното нахлуване на въоръжените преторианци на Главна прокуратура в сградата на Президенството. Причините за тази акция са много, една от които може би и информираността - кой и с какво държи главния прокурор Иван Гешев, но поводът е един - съобщаването от президента Румен Радев, че гардовете на Догансарай, изблъскали Христо Иванов и симпатизанти от морския бряг, са служители на НСО. Удобен момент - хем да си помислим, че нареждането за обиските в сградата на държавния глава идва от центъра "Доган-Пеевски", хем да не заподозрем, че може да е депеша от премиера Бойко Борисов, към която накланя везните и оня негов разговор по телефона с Томислав Дончев, в който с жлъч заявява, че "президентът тряба да бъде тровен".

Какво последва?

Николай Хаджигенов и Велислав Минеков обявиха, че излизат на протест пред сградата на Президенството, в знак на протест срещу убиването на държавността и потъпкването на върховенството на закона от овластени лица. При събралото се множество от хора при Фонтана до Президенството слезе президентът Румен Радев и отсече заветното: "Мутри, вън!", което до днес кънти в ушите на мафията и мутрите във властта. После знаем какво се случи - масови протести в цялата страна и сред българските диаспори в цял свят с едно-единствено искане - оставките на премиера Бойко Борисов, на правителството му и на главния прокурор Иван Гешев.
Протестът обедини хора от различни възрасти, прослойки, браншове...Най-впечатлителното е, че събра обществени медии, партийни медии, събра погледа на световните медии и хора от целия политически и безпартиен спектър на площада на "Независимостта" в София - леви, десни, центристи, зелени, от парламентарно и извънпарламентарно представени формации... Естествено, без привържениците на управляващите от ГЕРБ, ДПС, НФСБ, ВМРО, "Воля". И така над 100 дни протести, които продъжават днес, ще ги има и утре и няма никакви изгледи да бъдат в скоро време преустановени. Дори и след парламентарните избори!

Но и някъде сбъркахме. Къде?

Над 100 дни "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - обявява протестни действия със сборен пункт Фонтана при Президенството. Ние бяхме там - някои повече, други по-малко, но тези трима българи бяха всеки ден, всяка вечер, в продължение на над 3 месеца позиционирани плътно в "Триъгълника на властта", искайки оставките на Бойко Борисов, на правителството му и на главния прокурор. Никой не трябва да се чувства задължен да уважава тях или подвига им, но най-малко "Триото" заслужава да бъде оплювано, демонизирано, профанизирано и обиждано, след като обяви в Деня на народните будители, че сменя формата на протеста си и няма да присъства всяка вечер на Фонтана. Но не са казвали, че спират протестните си действия и се отказват от каузата! И в решението им няма нищо лошо или осъдително. Можем дори да приемем, че са се уморили, което е нормално след 100 дни протестно присъствие.

В същото време трябва ясно да си отговрим на въпроса - ние за "Отровното трио" ли протестираме, или срещу корупцията, мафията, статуквото и мутрите във властта? Лично аз съм бил при Фонтана, както и пред БНТ, както и на Орлов мост... и на други места, където исканията на гражданите припокриват моите - оставките на Борисов, Гешев и кабинета на мафията и мутрите. Бил съм на Фонтана до Президенството и в подкрепа на "Триото". Това се отнася и за множеството хора - на протеста бяха БСП, "Системата ни убива", "Зелен Младост" на Десислава Иванчева, "Демократична България", "Възраждане", "Няма такава държава", БОЕЦ, Изправи се.бг, АБВ, "Ние, гражданите", "Орлов град", "Палатков лагер", Инициатива "Правосъдие за всеки", симпатизанти на президента Румен Радев и много други - партийни и безпартийни. И бяхме там, не защото всички се харесваме и обичаме, а и не е задължително да изпитваме такива чувства, а защото ни обединява една цел и кауза - демонтиране на Статуквото, оставките на Бойко Борисов, на кабинета му и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът продължава....

...и на Фонтана до Президенството от "Палатков лагер", "Орлов мост", "Системата ни убива". И пред БНТ от БОЕЦ с "Гражданска панорама". И пред Съдебна палата от Инициатива "Правосъдие за всеки" под мотото "Правосъдие без каскет". И от "Отровното трио" и Изправисе.бг в различни формати на събития. И от "Демократична България" с видеа във Фейсбук, най-вече (като не може да им се отрече великолепното хвърляне на фалшиви банкноти от 500 евро с лика на Борисов върху главата на Иван Гешев, както и съвместния им протест с БОЕЦ срещу "Руски поток").  И българите в чужбина продължават да протестират!!!....

Обаче някъде бъркаме...

Бъркаме посоката на протеста, като пилеем ценна енергия... срещу съмишлениците си. Абе, това - плюенето помежду ни, за нищо го нямаме, бе, хора! Я се освестете! Протестът срещу мафията, олигархията, безаконието и корупцията продължава до изгонването на Борисов, Гешев, Пеевски и кликата им от властта - законодателна, изпълнителна и съдебна. Това е нашата цел!!! И в името на общата цел сме длъжни да си прощаваме грешките!

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.