Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуция - особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него (прякор - бел. а.), но няма да го казвам. България се управлява от пиарите! Бургас ще остане без питейна вода!, заяви разгневен министърът на околната среда и водите Емил Димитров - "Ревизоро".

Министърът в кабинета на ГЕРБ Емил Ревизоро днес от парламентарната трибуна разтърси страната, като обяви, че най-голяма област в България - Бургас, ще остане без вода от месец май 2021 г. Причините, които изтъкна той и са свързани само с властимащи лица, са умишлена безстопанственост, престъпни деяния, защитаване и обслужване на частни и корпоративни интереси.

Ревизоро посочи, че е уведомил кмета на Бургас и зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ Димитър Николов за предстоящата водна криза, но от негова страна имало пълна пасивност. Допълни, че е уведомен и обастния управител на Бургас Вълчо Чолаков, но нищо след това не е последвало и от негова страна.

Бургас ще се превърне във втори Перник заради задаващото се безводие, алармира екоминистърът.

Освен прочутата Поморийска кал и луга, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната Камчийска кал.  Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас“, вметна ирончно Димитров.

Той подчерта, че от януари досега МОСВ пише отчети, графици, пращат се информации, проведени са два консултативни съвета по водите. Въпреки това нищо не се е случило до момента.

Нищо, нула, няма един забит пирон, един метър тръбопровод, един издаден документ“, каза Димитров.

Министърът добави, че още през лятото е призовавал да се започне работата.

Областни ръководства, кметове, партиен елит – никой! Този проблем не съществува. Единственият, който е поел отношение е само Валери Симеонов. Цяло лято чакам един ПиАр да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо. България се управлява от пиарите“, коментира Димитров.

Причината, която той изтъкна, е „война“ между МЗХ и МРРБ. Язовирите, които да се включат като резервни (Порой и Ахелой – б.а.), са към земеделското министерство, които не си ги давали. А регионалното не можело да почне да извършва строителни дейности.

Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес – кой да владее язовира, кой да си пробутва фирма и да усвоява пари“, коментира Димитров.

Той обвини директно кмета на Бургас, че заемал само място на зрител в тази ситуация. Предложението му за строеж на нов язовир няма как да спаси бързо кризата, а станцията за обезсоляване на морска вода е трудно приложима и ще оскъпи много водата, подчертава БНР.

Ревизоро каза още:

"От януари т.г. МОСВ (Министерството на околната среда и водите) пише десет пъти отчети, графици, в които десет пъти пращаме информация и до Министерски съвет, направили сме и два консултативни съвета по водите. Всичките са взели единодушно решение, че ако трета година има суша, а потреблението е в стандартните размери и обеми, град Бургас ще остане без вода за питейно-битово снабдяване. Какво мислите, че стана в резултат на тези 20 писма, два съвета, десетки интервюта, предавания, публикации? Нищо! Нула! Няма забит един пирон! Ако има, покажете ми го, ще го извадя сам! Един метър тръбопровод, един генериран документ... На призивите ми цяло лято - да се започне, докато е топло, има възможност да се копае, поле е, канал лесно се строи, има време, технологична изпълнимост, - не постъпи нищо. Мълчание.
Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички, изпратил съм им я официално, от септември месец - всеки месец. А от януари месец пиша всеки месец доклади. Областно ръководство, кметове, партиен елит. Никой! Този проблем не съществува. Единственият, който е поел отношение, е бил Валери Симеонов. Какво може да направи той?
Министерство на земеделието и МРРБ воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира, за да може те да дадат обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет отпреди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера! Няма един метър изкопан тръба.
Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес - кой да владее язовира, кой да си пробутва фирма и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след шест месеца ще бъде водна криза. Единствената заинтересованост - МОСВ. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него, няма да го казвам. Всичките ни хидролози, инженери, експерти десет месеца пишеме графици, доклади, заседаваме, пресмятаме - суха година, влажна година, средно влажна, 50 години назад, справки, графики, цикличност... Те дадоха едно гениално решение. Вие да сте кмет и след пет месеца да нямате вода и да дадете не едно, а две гениални решения - "ще построим нов язовир"; второ решение - "ще направим станция за обезсоляване на морската вода". Ние сме членове на Европейския съюз. Всичко е НАТУРА, цялото Черноморие. Къде ще стане този нов язовир за пет месеца?! Кога го построиха, да го пускаме да работи? Ние първо трябва да напуснем Европейския съюз - и тогава. Второто гениално решение - станция за обезсоляване! Ама на кой парцел, ама на кое заустване, на кое присъединяваме, ама купено е, направено е, построено е; кажете, да го запишем в графика да захраниме града. Не станция, завод трябва! И водата ще е ужасно скъпа! Ще се случи Перник 2!".

"РЕВИЗОРО - ВРАГЪТ С ПАРТИЕН БИЛЕТ В КАБИНЕТА
Днес се случи нещо уникално. Нещо абсолютно безпрецедентно. Министър от едно правителство с унищожителна критика към управлението. Със скандални примери на корупция и партийни далавери на местни кметове и управленци от ГЕРБ. Емил Димитров с блестящото си слово днес се превърна в черната овца в правителството на Борисов. Бе откровен. Бе прям. Бе превъзбуден. Изказа на висок глас скандални примери на далавери. Г-н Гешев трябва да се разшета енергично след тези разкрития, изречени от парламентарната трибуна. Казаното от Ревизоро ще има своя гъмотевичен ефект, трижди по-силен от всякакви флашки. Този инсайдър от свитата на управляващите ще остане в историята...", коментира във Фейсбук журналистът Владимри Танев.

Владислав Пенев написа:

"Бесен съм. Ревизоро днес обяснил в парламента, че Бургас може да остане без вода догодина. И че никой нищо не прави по въпроса. Язовир Камчия бил празен. То се вижда от снимките на BulFoto Agency.
Ами това не е новина. Нито, че годината е суха и язовирите са празни, нито че в държавата никой нищо не прави по въпроса. От месеци следя темата и на всички вече е ясно каква е причината за проблема.
Не е безводието. Сухи години се случват. Безхаберието е. Откакто "патриотите" управляват водите, язовирите се източват всяка година повече от нормалното. За да може ВЕЦ, които са построени там да добиват повече енергия, която им се плаща на субсидирани цени. От всички нас. ВЕЦ на язовирите Камчия и Цонево са собственост съответно на Тадаръков и роднините на бивш заместник министър от ДПС. Нали се сещате - патриотите и ДПС, скачени съдове.
Та проблемът не е видим във влажна година. Обаче като дойде дори и една суха, ние сме неподготвени. Защото язовирите са полупълни.
Никой не мисли дългосрочно за години напред. Мислят как да направят бързи пари. Вината не е в собствениците на ВЕЦ. Тя е в правителството, което им разрешава конкретни количества на добив всеки месец. И очевидно не си е свършило работата като хората. Срамна история, която ще лежи на съвестта на предишния екоминистър Нено Димов, но и на целия кабинет Борисов 3".

А ден преди изказването на министър Ревизоро, BulFoto Agency съобщава:

Пълноводността на Луда Камчия е само спомен и сухият режим наближава
Трябва да вали с месеци, за да се напълнят язовирите. Само за година и половина, по-голямата част от язовира "Цонево" вече е изчезналa, а Луда Камчия, която се влива в него на около километър от селото до природния феномен "Чудните скали", понастоящем може да се прескочи. За местните обяснението е, че реката се изпуска на санитарния минимум от питейния язовир "Камчия", за да го пълни. Той е в далеч по-рискова зона. Водата и там обаче спада с всеки изминал ден. Притокът е значително по-малък от размера на дневния разход. От яз. "Камчия" излиза 180 пъти повече вода, отколкото влиза, т.е. малко повече от 0,5% е количеството на водата, която се влива в язовира, спрямо изтичащата се в посока яз. "Цонево" вода. Официални публично достъпни данни за това колко се е свила на ширина и намаляла като дебит и скорост на течението р. Луда Камчия, в сравнение с времето преди 5 или 10 години, няма. Видимата разлика за последните около две години сочи, че е няколко десетки пъти. Ръкавът на яз. "Цонево", който формално в официалните документи все още се води с някогашното си име "Георги Трайков", в района на с. Аспарухово все повече заприличва на по-широка река. Чудните скали - любимо място на катерачи и фотографи са на сухо вече месеци. Тъжната картина на липсващата вода се допълва и от почти апокалиптичните гледки на оголените основи на първия от трите моста в най-западния ръкав на яз. "Цонево". Пресъхнал до дъно, той "извади" на светло и отдавна потопения стар мост над Луда Камчия, които родените след 1974 г. досега можеха да видят само на черно-бели снимки. Авариен план, който да предотврати водната криза, която се задава заради критично ниското ниво на Луда Камчия и основния язовир "Камчия", няма. Според месечните графици на Министерството на околната среда и водите, в началото на месец септември полезният обем вода - т.нар. използваем обем, в него е бил 55.28 млн. куб. м. В началото на октомври те вече са 45.52 млн. куб. м. , а на 13 октомври - 41.9 млн. куб. м. вода. Оттогава водата и в язовира и в изпусканата след него Луда Камчия продължава да спада. Същевременно разрешената за ползване вода за Варна месечно е около 2.5 млн. куб. м,, а за Бургас - малко над 3.5 млн. куб.м. Минимално количество вода отива и за населени места в Сливенска област. Това означава, че част от водите, които не е трябвало да се използват, са изчезнали. Официални публични данни къде е водата също няма. Съдейки по справките за дневния приток и отток на язовира, от "Камчия" продължава да се оттича над 100 пъти повече вода, отколкото се влива. Водата в яз. "Камчия", с този темп на черпене и при очаквана суха зима, подобна на предишните две, ще стигне за три месеца и половина. Доколко обаче е годна за пиене вода на края на полезния обем, дори и преминала през пречиствателна станция на 200 км., а след това и по тръбите, е въпрос, който за момента не получава отговор. (снимките вижте от ТУК)

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.