"Мутри вън" е думата на годината 2020, която президентът написа на стената на Дарик. Той каза, че това не е негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България и допълни, че пак би излязла с вдигнат юмрук.

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството.

На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм, каза Радев.

Държанвиятт говори и за модерна България на бъдещето. Посочи за пример проект, който да даде нов облик на българската енергетика. В тази посока има изготвени проекти и в здравеопазването, за болничната помощ, като така наречената Бърза помощ от въздуха, допълни държавният глава. 

Президентът каза, че всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета.  Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност, допълни президентът.

Той прозива управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори. Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите.

Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт, заяви той и отново поиска организирането на бързи и честни избори.

"Аз не ръководя Националната служба за охрана. Крайно време е това да се разбере", категоричен бе Радев, в отговор на въпрос за случая "Росенец".

НСО стои в едно неясно положение по отношение на оперативното ръководство и контрола, каза президентът. Но негативното отношение, което се насажда в обществото към НСО е крайно некоректно, допълни той.

Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите, отговори Румен Радев попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика, посочи държавният глава.

На абсолютно единна позиция сме с правителството по темата РС Македония. Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза, коментира Румен Радев. 

Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за записите с гласа на премиера, каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж. 

Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства, според президента.

Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.