Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия като част от изложбата „Шедьоври на българското църковно изкуство“, отново заеха своето място в иконната зала на археологическия музей на града. Музейните работници внимателно монтираха шедьоврите по местата им и гостите и гражданите на града отново могат да се възхитят на безценните икони, съобщават от пресцентъра на Община Несебър. 

Несебърския музей не веднъж е попълвал колекции от експонати, с които България гостува на различни международни изложби. Това е свидетелство за уникалността на съкровищата, които града притежава и с които се гордее.

Скоро друга икона от 17 век, изобразяваща Св. Димитър на кон, ще напусне музея на Несебър. Специалистите искат да обследват обекта, тъй като поставените върху него марки разкриват по-стари живописни слоеве под съществуващото изображение. Това може изцяло да промени датировката на иконата и ако се докаже нова уникална ценност, то по специална технология горното изображение ще бъде свалено и съхранено, за да се разкрие първичният живописен пласт. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.