Управляващата партия ГЕРБ е на път да претърпи пълен крах при следващите парламентарни избори. Мантрата на нейните телевизионни глашатаии и кметове на статуквото (ГЕРБ и ДПС), че видиш ли, социологическите проучавания сочили ГЕРБ като първа политическа сила и нямало нужда от предсрочни избори, защото щели да доведат до същия резултат и разпределение на основните партиите в парламента, не отговарят на динамичната политическата обстановка в страната и разместването на пластовете.

ГЕРБ е на дъното. Нейният председател и премиер на България Бойко Борисов е нелегитимен министър-председател на държавата, криещ се от българския народ поради отсъствието дори на минимален обществен кредит на доверие към него и кабинета му. Близо месец страната се разтърсва от протести, искащи оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В София има разположени три палаткови лагера, символизиращи "тривластието" - изпълнителна, законодателна и съдебна власт, които са се превърнали в "градове" на истината и свободата. Българи от различни континенти излязоха на демонстрации в подкрепа на своите сънародници. Блокирани са пътни артерии. Полицейскияте репресии и произвол набират все по-голяма скорост и сила. Мълчанието на евролидерите и ЕС за мафията в България, тресящата се от корупция изпълнителна власт, фасадната демокрация, погазването на върховенството на закона и поголовните кражби от евросредставата е на път да доведе до поставяне под въпрос на европейския път на развитие на страната. 

Видно е, че премиерът Борисов е напълно зависим от Сараите (Ахмед Доган) и хотел "Берлин" (Делян Пеевски) и е поставен от тях в ситуация "цуг-цванг". От една страна се намира под справедливите удари на публичния настиск с искане за оставката  му, а от друга - държан от задкулисието с компромати и намек за наказателно преследване, ако я подаде. Задкулисието не позволява на Борисов да подаде оставка (не, че той иска да го направи), защото за него печалният премиер е "билет" към европейските фондове в новия програмен период, който ще обогати мафията и олигархията с милиарди евро, както и гарант за фалшифициране на изборните резултати. Това е вторият мотив след вече реализираната продажба на "Виваком", с която държавата е ощетена със стотици милиони, а мафията - обогатена с толкова.

Междувременно случващото се в България е обект на коментари, репортажи и анализи в международната преса, която следи като орлово око случващото се у нас и не дава никакви шансове на Борисов за измъкване от ситуацията, в която сам се е поставил. 

Управлението на Борисов доведе България до пълна икономическа и политическа криза, която се задълбочава с всеки изминал ден от пребиваването му във властта. Цели групи от населението са пред социално изключване. Няма дори минимални признаци протестите в страната да отшумят, докато не бъде депозирана оставката му и разпуснат най-престъпния парламент в мандатите на ГЕРБ. 

Решението за България е сформиране на служебен кабинет от президента Румен Радев, както повелява Конституцията, и провеждането на честни и демократични избори, в отговор на обществените очаквания и нагласи. 

Оставката на Борисов е неизбежна. Забавянето й може да доведе до ескалация на напрежението в страната, кръвопролития и смърт. Вече има граждани, които от дни са в условия на гладна стачка в знак на протест, чието здравословно състояние се влошава.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.