Президентът Румен Радев днес от Варна на брифинг пред медиите коментира приетата от Европейския парламент резолюция за липсата на законност в България. Той апелира младите хора в България "този път да излязат и масово да гласуват".

Държавият глава каза още:

"Резолюцията на Европейския парламент развенча пропагандната реторика на управляващите и показа, че зад красивия лозунг „за европейско развитие“ на България се вихри корупция и морално провалено управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира общественото развитие. Дебатът и гласуването в Европейския парламент развенчаха и друга пропагандна теза, че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение. Явно се видя, че не е така. Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия не подкрепи в цялост управляващите в България.

Също толкова показателно е, че беше посочено катастрофално ниското доверие в българския парламент. От тази ситуация се излиза с бързи честни избори, които да сформират веднага нов парламент с необходимото доверие, за да се излъчи управление, което да отговаря на европейските принципи за прозрачност, отчетност и отговорност. То трябва да върне европейския демократичен облик на България, а и доверието на инвеститорите, защото то все повече се разклаща.

За съжаление именно българският парламент не отчете наложеното от мен вето върху Изборния кодекс като възможност да коригира своите решения, така че да отстрани съмненията за очаквани изборни манипулации, да бъде избегнат хаосът и решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене и оформяне на протоколите. Оттук-нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване. Все още в YouTube стоят клипове с партийни указания как да се произвеждат недействителни бюлетини на изборите. Всички помним до какви нива стигнаха недействителните бюлетини, при приет международен стандарт от три процента.

Младите хора обаче вече имат много добра представя какво се случва в България и поставят ясни изисквания. Моят апел към тях е този път да излязат и масово да гласуват, защото става въпрос за тяхното бъдеще и бъдещето на България."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.