Европейската прокуратура (EPPO) разследва 9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от ЕС. По-рано тази седмица, на 22 март, бяха извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите София, Перник и Монтана, като бяха разпитани 10 заподозрени.

Разследваните лица са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика. Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на тези средства. 

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ извърши 25 претърсвания на къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на тези фирми. При претърсванията е иззето голямо количество документи и железария, както и закупената с получените средства техника (самосвали, багери, челни товарачи) на стойност 6 млн. евро.

Разследването все още продължава, уточняват от Европейската прокуратура.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.