"ДПС има интерес от раздор между Корнелия Нинова и Румен Радев. Съвсем естествено е ДПС да пренасочи подкрепата си от Борисов и ГЕРБ към Нинова и БСП, за да остане във властта след последното развитие на интригата в БСП и впечатляващият начин, по който Нинова се справи с опозицията си и консолидира партията зад себе си.
ДПС ще играе за БСП, но срещу президента."

ДПС има интерес от раздор между Корнелия Нинова и Румен Радев. Съвсем естествено е ДПС да пренасочи подкрепата си от Борисов и ГЕРБ към Нинова и БСП, за да остане във властта след последното развитие на интригата в БСП и впечатляващият начин, по който Нинова се справи с опозицията си и консолидира партията зад себе си. Доган цени тези неща, защото знае, че те са най-важни за политическия успех.

Впрочем ДПС се врътнаха от БСП по времето на Орешарски след резултатите от евроизборите и трайната тенденция на възход на ГЕРБ и завръщането на Борисов като любимец на народа. Днес той отива надолу, а Корнелия Нинова нагоре и ДПС пак обръща платната. От друга страна, Пеевски и Доган нямат интерес от съюз между Нинова и Радев, защото се превръщат в силна и опасна конкуренция, ако БСП е първа политическа сила на следващите избори. Такава социология вече излиза и тя не е измишльотина, а съвсем реална възможност. Затова турците, които подкрепиха Радев за президент, за да държат Борисов в шах, сега нямат интерес от това водещата политическа сила, която ще получи мандат да състави правителство, да е в тесни връзки с президента.

Случката с Калоян Методиев, принадлежащ към кръговете на ДПС, е много показателна в това отношение. Той е незначителен като политическа фигура и възможности, но е използван за клин между Корнелия Нинова, която очевидно му симпатизира, и Румен Радев, който очевидно не му симпатизира. Лично за мен е загадка и едното и другото, както и защо хора като Калоян Методиев се завъртат по високите етажи на властта, но това няма значение и не е за сефте.

ДПС ще играе за БСП, но срещу президента, за да си гарантира оставането във властта. Хитро е да скарат Нинова с Радев, за да могат да имат по-голяма тежест при следващото раздаване на картите. Мисля, че Борисов са го изтървали на цимента. Най-голямата политическа глупост би било Корнелия Нинова и Румен Радев да се вържат на този елементарен трик. Виждам, че техните последователи във ФБ вече го правят.

БСП (след безапелационната победа на Корнелия Нинова в партията и унищожението на вътрешната опозиция) и Румен Радев заедно са силни и могат да се отърват от неизбежната и отвратителна напаст ДПС. Изпокарани ще зависят от нея, независимо какво ще направят Слави Трифонов, Христо Иванов и т.н. Толкова е очевидно, че е срамота да се изговаря. За съжаление българската политика е пълна само с нелогични и ирационални действия.

Впрочем, най-рационалният политик на прехода досега е Доган, а Пеевски вече му диша във врата и е напът да му вземе собствената партия. Това, което днес се опитва да направи ДПС, всявайки интрига между Корнелия Нинова и Радев, е класика, но поради това и очевидност. Добре ще бъде и за двете страни също да го виждат като такава и да не се увличат повече в обяснения.

Впрочем интервюто на Калоян Методиев бе единственото и най-запомнящо се нещо, което той направи като шеф на кабинета на президента и това е показателно за ролята му в този сюжет. Неговата акция по бтв бе самодискредитираща, защото след нея няма как да попадне в листите на БСП, нито да направи кариера в тази партия, колкото и да е близък до Нинова. За червените от днес той е предател, а те помнят такива неща. Неговото активиране е с цел да раздели електората на БСП от този на Румен Радев и да отвори пътя за траен раздор. Това не трябва да се изпуска от внимание. Мисля, че е главното в тази история.

БСП и Радев заедно са единствената политическа възможност да се отстранят ГЕРБ и ДПС от властта, което ще е малка крачка напред. Ако те успеят да удържат на интригите като тази с Методиев и други по-големи изпитания, ще могат да лидират политическия процес, а нестабилни в ориентацията си политици като Христо Иванов или еднодневки като Слави Трифонов да се съобразяват с тях, но не и да диктуват условията на играта и следващото разпределение на картите на властта.

Явор Дачков

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.