"Петков наследи управление с огромен воал върху истината. Промяната е процес, който изисква овладяване на държавата и връщане на държавността като модел, като философия на управление. Масовите уволнения в Българския спортен тотализатор показват, че волята да се премахнат цели ядра, където има съмнения за обвързаности, е налице. 
Смятам, че истинската причина за подадената от Цацаров оставка е, че правителството не иска да работи с него. Никой висш държавен служител, особено в сферата на правораздавателната система, не може да работи в конфликт с управляващите. Вярно, но формално е обяснението на премиера, че е изнесъл класифицирана информация.
Топката е в ръцете на Кирил Петков, който трябва да работи адекватно, за да се разбере, че промяната е процес.“

Това заяви в интервю за LIBERTA.BG политологът Слави Василев.

-    Как оценявате близо двумесечната работа на правителството, по отношение на съпътстващите ни кризи, господин Василев?

-    Много е трудно да се даде оценка при положение, че правителството на Кирил Петков наследява едно дванайсетгодишно управление, което е белязано с огромен воал върху истината, с огромна предполагаема корупция, с взаимовръзки и срастване между администрация, правителство и икономически елит. И цялата тази обстановка изисква човек да даде известно време, за да изрази  категорична оценка. Така че, аз ще се въздържа от такава. Продължавам да вярвам, че Кирил Петков като личност е по-подходящ да бъде министър-председател, отколкото беше Бойко Борисов.

-    Въпреки спестената Ви категорична оценка, все пак - имат ли основание гласовете, които четат думата "промяна", като „подмяна“, и се обосновават на фона на запазените места на ГЕРБ и ДПС в управлението, както и на приятелските и близки назначения в държавния сектор?

-    Промяната е процес, който не може да се случи мигновено и изведнъж, с магическа пръчка. Той е процес, който изисква овладяване на държавата и връщане на държавността като модел, като философия на управление. Държавата не е функция на това - да задоволи благото на властимащите, както е било през последните 20 години. Държавата е организация, която работи за благото на обществото и българските граждани. И понеже държавата е била завладяна много дълго време, е трудно човек да си даде сметка, че тази промяна изисква известно време. Аз само ще цитирам два примера от министерството на спорта, като масовото уволнение в Български спортен тотализатор, което показва, че волята за премахване на цели ядра, където се предполага, че има зависимости, е налице. Не можеш да уволниш всички хора, защото те не са всички за уволнение, но онези, които са за подмяна, не можеш бързо да ги смениш с нови. Администрацията е сложен комплекс от хора и правни рамки, които не подлежат на лесна конфигурация. Но вярвам, че политическата воля на Кирил Петков и мнозинсвото в народното събрание да се справи с корупцията и всички кризи, които ни спохождат, е налице. Те не правят бързи и резки действия, а обмислят и предприемат стратегически ходове. Това на мен по-скоро ми вдъхва доверие, отколкото  да ме обезкуражи.

-    Като „неадекватно“, „абсурдно“ и дори „безумно“ определиха някои хора обръщението на мнозинството към Иван Гешев в парламента - да си подаде доброволно оставката. Издава ли слабост на правителството този акт, какво е тълкуването Ви?

-    Аз тук ще изразя едно малко по-критично мнение. Не смятам, че правителството и мнозинството трябва да правят подобни деклараци в Народното събрание, защото вече е ясно отношението на всички партии, които съставляват коалицията. Това беше казано многократно по време на кампанията, а също и от самото правителство чрез водещите политически фигури. Декларацията в Народното събрание не показва нищо друго, освен липса на реална възможност да направят нещо друго. Което само по себе си показва слабост. Мисля, че управляващото мнозинство трябва да се концентрира върху дебата за съдебната реформа - не да  искат оставката на главния прокурор, а да кажат какво предлагат като системна, дълбока промяна. В този ред на мисли смятам, че това което депутатът от Демократична България Атанас Славов казва - очевидно той става говорител за съдебната реформа - е много смислено и ми направи добро впечатление. Той каза, че се работи в момента, за да се събере максимално широко мнозинство, за да може да се произведе съдебна реформа. Това мнозинство влючва в рамките и опозицията, което е правилно, защото опозицията трябва да бъде въвлечена в този дебат за промяна на Конституцията. Самият Славов подчерта,че Конституцията трябва да бъде променена в частта „Съдебна власт“ и очаква и идеите на президента в тази посока.
Тук ще се върна на отговора, който Ви  дадох на първия въпрос – промяната е процес и той изисква време. Аз съм убеден, че както в частта съдебна реформа, така във всички останали стратегически направления на държавата мнозинството  работи, събира съюзници, разработва идеи и няма да загуби време и фокус върху необходимостта да има резултати. А дали ще дойдат резултатите, това е друг въпрос.

-    На 14 януари ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а само ден преди това той обяви, че от 1 март подава оставка. Виждате ли причинно-следствена  връзка между двете събития и как се съотнася това към промяната, понеже казвате, че управляващите няма да губят време?

-    Гледах интервюто на Кирил Петков и смятам, че той може би не може да си позволи да бъде безкрайно откровен. Считам, че Сотир  Цацаров си е подал оставката, защото правителството очевидно не желае да работи с него. Никой висш държавен служител, особено такъв, който работи в правораздавателната система, не може да продължи в конфликт с управлението.
Формално обяснението на премиера, че Цацаров е изнесъл класифицирана информация, е вярно, но реалната, истинска причина е, че Сотир Цацаров е дискредитиран в очите на обществото и той не може да продължи.

-    Всички искахме промяна и си я представяхме по един, или друг начин, но реални ли са обществените очаквания в рамките на един мандат да се разсекат всички възли в структурите на държавата и промяната да се осъществи такава, каквато я поискаха протестите от 2020 г.?

-    Аз смятам, че промяната може да се осъществи и че елементи от нея със сигурност ще се случат. Мисля, че съдебната реформа ще се осъществи, че елементи от държавната структура, като съдебната система, здравеопазване, енергетика, образование ще са в подем. Момчетата от Харвард, тези млади лица, които генерационно попълниха и разместиха политическия елит, имат различно мислене. Но пак казвам, промяната е процес и аз разбирам защо гражданите са нетърпеливи. Те очакваха Борисов да стане от премиерския стол и да седне един млад, образован човек и веднага да усетим разликата. За съжаление държавата не работи така. Топката е в ръцете на Петков, който трябва да работи адекватно, за да разберат хората това, което ви казвам аз - промяната е процес.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.