Кандидатът за кмет на Бургас Димитър Николов и водачът на листатата на ГЕРБ за общински съветници проф. Севдалина Турманова са обединени от амбицията за създаване на реални предпоставки за привличане и задържане на младите хора в Бургас.
Димитър Николов обеща, че както в настоящия му мандат бе открит в Бургас филиал на Националната художествена академия (НХА), така в следващия кметски мандат ще бъде открит филиал на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАЦГ).
Проф. Турманова направи заявка за построяване и предоставяне на общински жилища на завършилите висшето си образование в Бургас специалисти и експерти, като мярка за привличане, задържане и кариерно развитие на младите и образовани хора и техните семейства в черноморския град.

Днес беше открита предизборната шатра на ГЕРБ в Бургас. Листата на кандидатите за общински съветници представи Димитър Николов, който е кандидат за четвърти кметски мандат в черноморската община.

„Листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас е на 60% обновена. В нея има една значителна част от лица, които никога не са се занимавали въобще с политика. И те са едни истински шедьоври, защото всеки от тях е извървял индивидуално своя път на професионално развитие и е специалист и/или експерт в средата, в която работи. Сред тях има професори, лекари, архитекти, хора от бизнеса, специалисти, свързани с високите технологии и компютърни решения... С техния опит и експертиза, и с опита на тези наши колеги, които вече са работили в Общински съвет – Бургас, аз съм убеден, че бъдещето и просперитетът на Бургас са сигурни и подсигурени. 
Единственото ми изискване към тях е да бъдат честни и почтени и през краткото време на предизборната кампания техните послания да достигнат до повече хора, както и да се запознаят с проблемите, с които се сблъскват гражданите на нашата община и да ги решим“
, заяви пред присъстващите граждани и журналисти Димитър Николов.

На въпрос на Liberta.bg, дали съжалява за нещо, което не е успял да реализира в настоящия си мандат, зам.-председателят на ГЕРБ и кандидат за кмет на Бургас отговори така:

„Назад не гледам. Със сигурност имаме някакви пропуски и теми, които са в развитие и не са приключили, но моята енергия е съсредоточена към бъдещето. Бургас не живее в миналото, Бургас живее частично в настоящето и гледа прогресивно към бъдещето. Ние продължаваме да се развиваме и да гледаме напред.
Важно за мен е темпото на работа и съм ангажиран в ускоряване на процесите на работа към просперитета на града и общината. От мен се очаква и да осигурявам парите за града, с което се справям успешно. Примерите са много, но нека вземем програмата за саниране. Най-много блокове в България са санирани в Бургас. За всеки един блок аз съм презентирал тази кампания, за да намеря одобрението на живеещите в него. Така те вече имат един изключително приветлив вид, който допринася за положителния облик на градската среда и енергоспестяващия ефект за всяко домакинство. 
Програмата за саниране на сградите трябва да продължи и през следващия мандат и аз знам как това да се случи.“

Севдалина Турманова е професор в университет „Проф.д-р Асен Златаров” и регионален представител на Българска академия на науките (БАН) за Бургас и областта. Притежава над 20-годишен трудов стаж във висшата образователна система. Участвала е в над 20 научно-изследователски проекти в сферата на икономиката, енергетиката и туризма. Автор и съавтор е на редица научни публикации в международни списания, сборници и годишни издания. Нейни трудове са публикувани в списания в САЩ, Великобритания, Германия, Унгария.
В периода 2012- 2019 г. е заместник-областен управител на област Бургас. Владее руски и английски език. 

Проф. Севдалина Турманова е водач на листата за общински съветници в Бургас.

-    Г-жо Турманова, Вие сте зам.-областен управител на Бургаска област и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ в Бургас. Това означава, че със сигурност ще бъдете избрана. Имате ли реални намерения за участие в работата на местния парламент?
-    Предизвикателството за мен беше наистина голямо. До сега съм работила в друга област, като заместник-областен управител вече 7 години. Ресорите, с които съм се занимавала – нося ги дълбоко в сърцето си, и това са образованието, туризма, здравеопазването, социалните дейности, грижата за хората… 
Да бъда част от местния парламент на Бургас и процесите, които се развиват в града ни, вече като общински съветник, за мен е ново поприще. Приех това предизвикателство, защото мисля, че опитът, който съм натрупала, ще бъде много полезен при взимането на решенията в нашия местен парламент. 
Уверявам Ви, че с цялата си всеотдайност и енергия за работа, която имам, ще допринеса за добрия диалог в новия общински съвет, в който ще има голяма чуваемост на гражданския глас.

Град Бургас се развива и съм убедена, че ако повече позитивни хора и същевременно професионалисти в областта си бъдат избрани от различните листи, за да представляват гражданите, темповете към просперитета на града ще бъдат многократно ускорени.

Ние, от ГЕРБ-Бургас, се борим за мнозинство в следващия общински съвет и вярвам, че ще го постигнем. Но за мен, както и за г-н Димитър Николов, а той също каза, е важно това предизборно състезание да прерасне в съревнование не между нас тук, а на Бургас с другите градове. И да се гордеем с постигнатите резултати. 
Желая да сме обединени! Когато имаме противоречия, те да се споделят и изглаждат, а когато се касае за нещо, което е добро за Бургас, да го правим всички заедно.

-    Какво искате да се случи в Бургас през следващия управленски мандат, така че да сте доволна от свършеното след 4 години?
-    Всичко, което г-н Димитър Николов и екипът му правеха в сферата на образованието пред изминалите 4 години, е похвално. Например, в сферата на образованието - като достъпна и добра образователна среда за всички деца, нови и хубаво обзаведени и оборудвани детски градини, ремонтирани училища. Беше инвестирано много в уменията и дигиталните знания на учителите, за да отговарят на изискванията на новите технологии и „Индустрия 4.0“…
 Доволна съм от свършеното, в което винаги съм имала активно участие. Но, според мен, не направихме достатъчно за висшето образование. Разбира се, разкриването на Медицински факултет в Бургас беше една голяма кауза, както и разкриването на филиал на Националната художествена академия (НХА). Всички се обединихме, извървяхме един дълъг път от 8 години и това вече е факт. Искам, обаче, сега фокусът в следващия период да е канализиран в затварянето на този образователен цикъл и да привлечем повече млади хора, които да учат в Бургас. И най-важното – да успеем да ги задържим след това в нашия град, където да се развиват професионално. Работодателите имат изисквания за вискоквалифицирани служители и търсят точно такива подготвени кадри. За тази цел обмисляме да бъдат построени общински жилища за млади семейства, учени, IT-специалисти, които желаят след завършване на висшето си образование да останат да живеят и да работят тук, в нашия град Бургас. Те трябва да бъдат мотивирани, а предоставянето на ново жилище ще бъде голям стимул за тях.

Представяме ви кандидатите за общински съветници на Бургас от ГЕРБ:

1. Проф. Севдалина Турманова - Инженер-химик

2. Проф. Сотир Сотиров - Проф. по "Системи с изкуствен интелект"


Евелина Михалева и Калояна Живкова

3. Веселин Пренеров - Журналист
4. Георги Дракалиев - Председател ВМРО – Бургас
5. Виолета Илиева - Инженер
6. Д-р Антонио Душепеев - Лекар
7. Петър Статев - Архитект
8. Калояна Живкова - Пиар специалист
9. Юлиян Георгиев - Мениджър
10. Д-р Борис Ангелов - Педиатър
11. Иван Гаврилов - Икономист
12. Димчо Грудев - Специалист туризъм
13. Евелина Михалева - Мениджър
14. Пеньо Мечков - Икономист
15. Тодор Йосифов - Мениджър
16. Анелия Иванова - Юрист
17. Георги Маринчев - Икономист
18. Юлиян Кулев - Мениджър
19. Тина Писарова - Инженер
20. Ивайло Колев - Застраховател
21. Бойчо Георгиев - Инженер еколог
22. Костантин Луков - Адвокат
23. Красимира Маркович - Икономист
24. Николай Стоянов  - Координатор на ВМРО  
25. Тони Минасян - Актьор
26. Тодор Колев - Инженер
27. Жейна Жекова - Икономист
28. Станислав Андреев - Инженер
29. Стефан Колев - Финансист
30. Георги Кузманов - Управител на фирма
31. Адриана Палазова - Прокурист
32. Антон Берданков - Инженер
33. Диян Димов - Инженер икономист
34. Павел Чепов - Историк
35. Юлиян Станков - Икономист
36. Румен Ангелов - Финансист
37. Стефан Георгиев - Президент на клуб по борба
38. Атанас Бошев - Политолог
39. Светлина Николова - Акушерка
40. Атанас Божилов - Двукратен Световен шампион по кикбокс
41. Мартин Славов - Историк
42. Пламен Сяров - Инженер
43. Иван Ванков - Журналист
44. Димитър Добрев - Мениджър
45. Лиляна Драгоeва - Инженер икономист
46. Николай Иванов - Мениджър
47. Любомир Събев - Електротехник
48. Петко Георгиев - Председател на ИКТ клъстер
49. Деян Димитров - Предприемач
50. Таня Атанасова - Икономист
51. Димитър Людиев - Мениджър

 

Снимка: Черноморие.бг

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.