„За трети път чуваме дистанциране на Панов от Радев с много остра лексика. А проблемите между двамата кандидати работят за третия - проф. Анастас Герджиков.“

Битката за „Дондуков“ 2 е в ход. Какви са посланията и поведението на основните претенденти за поста на държавен глава? Има ли грешни и недоразбрани реплики, кои са слабите места и предимствата на кандидатите и още - какви са шансовете им и прогнозите на политолога? За всичко това LIBERTA.BG попита изпълнителния директор на "Галъп" Първан Симеонов.

-     Господин Симеонов, тъкмо да кажем, че кандидат-президентската кампания е скучна и беззъба и Лозан Панов изстреля обвинението срещу Румен Радев, че е "фалшив герой". Какъв коментарът Ви за тази реплика и защо премерен в изказа си топ юрист като него използва тази квалификация спрямо действащия президент?

-    И аз нямам особено обяснение. Още повече, че доколкото ми е известно Лозан Панов и Румен Радев все пак по линия на промяна на статуквото седят от една страна. Единственото, с което мога да си го обясня, е желанието на Лозан Панов за позициониране и намиране на собствена ниша, защото това всъщност е голямото предизвикателство пред  "Демократична България" - да не се размие в общия микс с Румен Радев. Защото промяната беше оглавена някакси от Радев, а ДБ, търсейки своя ниша в тази кампания, трябва да се дистанцира от Румен Радев. Само че, мен ако питате от политологична гледна точка, това дистанциране е прекалено рязко. Ние вече за трети път чуваме дистанциране на Панов от Радев с много остра лексика. И това е любопитно, защото в крайна сметка проблемите между двамата кандидати работят за третия – проф. Герджиков.

-    „Идеята за Лозан Панов е по-добра от самия Лозан Панов“ - това написа  журналистът Александър Симов във Фйесбук. Дали представата ни за прависта не се разминава донякъде с тази за човека?

-    Вероятно Симов е имал предвид това, че Панов първо трябва да се проявява като политик. Освен това, аз като безпристрастен наблюдател съм длъжен да стоя далече от тази разправия, но в общи линии, това, което ДБ търси през кандидатурата на Лозан Панов е консолидация на собствения вот, за да няма размиване на идентичността в този общ микс, особено при появата на Кирил Петков и Асен Василев, които като че ли заплашват част от тази общност и я отнасят точно към Румен Радев. Затова ДБ и паралелните й структури издигат точно такъв тип кандидати, като Панов и г-жа Касимова- Моасе, които много нишово, дори затворено да отговарят на техния електорат. Г-н Панов е наистина много нишов играч с единствена тема съдебната реформа, а г-жа Моасе е типичен представител от общността на екстремно-столичен тип. Една от основните й битки в публичното пространство, на коята съм се натъквал, е битката и с хорото пред Народния театър. Според нея тази традиция е в разрез с културната среда на София. Тоест, това са кандидати, които събуждат в широката публика въпроси, но  те пък стягат собствената общност на ДБ. И точно това им е силата на тези кандидати и те за това ще бъдат ефективни за тази общност. Затова така говори  Панов, защото вижда Румен Радев като потенциална конкуренция. Като политолог винаги съм предполагал, че по-правилния подход е друг. Вероятно господин Панов е искал да каже, че той е борецът срещу статуквото, а не Румен Радев. Въпрос на опаковка на думи.

-    Ако това цели консолидация на десния вот, или както вие се изразихте стягане на редиците на съмишленици, как си обяснявате другата му реплика, че ГЕРБ и ДБ са естествени партньори, след като знаем какво точно е ГЕРБ?

-  Не съм имал възможност да изгледам всичко и не съм чул репликата, но тя вероятно е била поднесена с доста уточнения и уговорки, така че не бих го коментирал. То така се прави при избори. По-големият проблем ще дойде при втори тур. Защото при него, ако системно си говорил на избирателите, че Радев е лош, а после призовеш да гласуват по съвест, тогава по-вероятно е те да не отидат при Радев и да останат в къщи. Тук става дума за степенуване на приоритети. Кандидатът на ДБ трябва да действа така, че ако има втори тур, тези гласове да не отидат съвсем за статуквото, а поне при Радев. Проблемът не е просто за Радев или ДБ, а проблемът е за промяната, защото видя се до какво довеждат вътрешните проблеми в обществото на промяната - до невъзможност да се изпълняват политики.

-    Как ще повлияе аферата "Пандора пейпърс" върху предстоящите парламентарни избори? Разбра се името на втория политик - бившият външен министър на ГЕРБ и спряган за техен кандидат-премиер Николай Младенов? Удар по Борисов ли е това?

-    Не зная. Аз не съм сигурен, че това страшно много влияе. Какво всъщност пак ни казаха?! - че Пеевски е лош. Но това се казва от десетина години.
Да, разпитаха го и в ДАНС, най-вероятно такава е процедурата. А що се отнася до Николай Младенов, най-вероятно тази негова фирма не е имала дейност и не я е декларирал. Мисля, че това няма да има голямо значение. Може да има известни косвени ефекти върху ГЕРБ - евентуално да има по-свежо лице, когато Борисов е на заден план. Някога.

-    „Ректорът на ректорите“ Анастас Герджиков тръгва доста обрано в посланията си. Съзирате ли страх да не се обърка в тезите си и изобщо - не е ли доста стерилна тази кандитатура, която твърди, че не е на ГЕРБ?

-   Тепърва ще видим тази кандидатура. Това, което ми прави впечатление засега е, че господин Герджиков има качества за политик. То се вижда с просто око и речта му е добра. Тази кандидатура е доста предпазлива, защото тя едновременно ще трябва да е на ГЕРБ и да не е на ГЕРБ и няма да е лесно. Но Герджиков засега излиза без щета от първия потенциален проблем, а той е нещо като бунт, който се образува в СУ. Засега той го премина и няма фалстарт. Но това не променя факта, че Румен Радев продължава да е фаворит на тази кампания. Може да промени нещата това, което Вие казахте за Лозан Панов и тази риторика. За мен тя е леко изненадваща.

-    Предопределен ли е резултатът от президентската надпревара и Вашата прогноза на политолог за балотажа?

-    Трудно ми е да говоря за прогнози, защото не разполагаме с данни за президентските избори. Тепърва ще имаме. Изборите са избори, защото не са предопределени. Фаворит за тези избори е Румен Радев. Силни са  кандидатурите на Герджиков и Панов. Може би желанието на Радев ще е да спечели на първи тур и това не е невъзможно. Ще зависи от степента на мобилизация на новия проект „Продължаваме промяната“ и от степента на мобилизация на БСП, защото в изборите е нужна и работа на партийни структури. Важно ще е и Слави Трифонов в каква форма ще е на тези избори, за да може да привлича подкрепа за Радев.
Румен Радев наистина влиза в кампанията като фаворит, но има и доста подводни камъни. Не вярвам корабът да заседне, но ако се стигне до втори тур, вече няма парламентарни избори, тоест, част от електоратите вече няма да имат оня хъс да гласуват. И може да решат, че работата е опечена още на първи тур. Но въпреки всичко мисля, че Румен Радев има много добри изходни позиции. Кампанията предстои.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.