„Погрешно е да ме поставят в нечий лагер, защото имаме сходство в тълкуването на закона”, заяви членът на ВСС съдия  Атанаска Дишева при гостуването си в „120 минути”

Тази седмица Висшият съдебен съвет потвърди чрез второ гласуване назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на България. Вторият избор беше белязан от дълги дебати, същият резултат - 20 на 4.

Но имаше  една разлика - нивото на споровете в заседателната зала надмина тези навън. В началото, когато се обсъждаше  дали да има нова процедура или направо да се гласува Иван Гешев, всичко беше в рамките на доброто възпитание.

Съмнение събудиха някои от юридическите тълкувания на кадровиците, но постепенно дебатът се зае с въпроса има ли политически натиск при избора на Гешев. Съдийската квота напомни думите на Сотир Цацаров от първия избор на Гешев, според които изборът на тримата големи се прави в други две сгради.

Атанаска Дишева, която се обяви против кандидатурата на Гешев, извади разпечатка на думите на Сотир Цацаров, за да му напомни израза за двете сгради. Тогава се намеси министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Обидите загрубяха, а Дишева съобщи пред колегите си, че е била заплашена от Иван Гешев.

„Излезе от една стая, застана над Цацаров и мен и каза, че от мен ще излезе чудесен общински съветник”, спомня си Атанаска Дишева.
„Нямам намерение да ставам общински съветник и никога не съм имала такова”, заяви съдия Дишева при гостуването си в „120 минути”.

Тя е категорична, че начинът, по който е било направено това изказване и е била подхвърлена тази реплика е оставило у нея „усещането за заплаха”.

„Начинът, по който беше направено, и препратката бе недвусмислена”, каза Атанаска Дишлиева.

По времето, когато Иван Гешев ѝ е казал тази реплика, тя е разговаряла с главния прокурор Сотир Цацаров, който ѝ обяснявал, че „съдия Лозан Панов не е толкова бял, колкото го мисли”.

„Не съм твърдяла такова нещо (че Панов е бял). Поставянето ми в лагер е погрешно. Това, че имаме едни и същи виждания по тълкуването на закона не означава, че сме се сговорили”, заяви Дишева.

Атаките срещу нея са започнали, откакто си подала кандидатурата за член на ВСС от квотата на съдиите, смята Атанаска.

Тогава са започнали публикации в някои медии, в които се коментирало членството на мъжа ѝ в партията „Да, България”. Тя отбеляза, че съпругът е напуснал тази политическа сила след 4 месеца, но тази история продължава да се „претопля”.

Дишева е категорична, че иска да се отнесе за тълкуване до Конституционния съд въпроса за процедурата за избор на главен прокурор и въпросът с повторното му гласуване, защото чл. 129, ал. 2 от Конституцията е много неясен и има много въпроси по този текст и какво трябва да прави ВСС в случай на президентско вето при избора на обвинител №1.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.