Демерджиев: "Има данни, че полицейски автомобил е ескортирал автомобил с мигранти". По думите на вътрешния министър четирима служители на МВР помагали на каналджии по границите

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза в студиото на „Събуди се”, че има съмнения за пропуски на служители на ведомството, които подкрепят каналджиите по границата. „Видях много хора които съвестно изпълняват дълга си и това ни мотивира да обърнем внимание на тези, които саботират. Имаме сигнали по тях. Работим по няколко случая със сериозни съмнения за подпомагане. За между двама и четирима служители става въпрос. Има други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За повече от четирима има доказателства и по тях се работи. На изпълнителско ниво са повечето”, разкри министърът. „Различни са действията. Нямаме доказателства да са взимали пари, но са пропускани транспортни средства с мигранти. Има данни, че полицейски автомобил ескортира автомобил с мигранти”, допълни ресорният министър.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призова разследващите органи да установят дали извършената сеч не е причина за бедствието в Карловско. Там река Стряма излезе от коритото си заради поройните дъждове, наводни и разруши къщи в няколко села, а десетки хора бяха евакуирани с хеликоптер.

"Много дървета са свалени от планината, а едно от оплакванията на местните хора, което апелирам да се разследва, е, че до известна степен за бедствието е допринесла сечта в района. Прокуратурата търси причината в скъсана дига, но нямаше данни за скъсана дига, каза Демерджиев пред Нова ТВ, цитиран от "Актуално".

"Количеството на валежите е толкова голямо, има покачване на вълна, но няма данни тази вълна да е от скъсана дига. Да се разследва дали извършената сеч е допринесла за това бедствие. Ние в МВР ще проверим това. Тече разследване", добави още той.

Вчера стана ясно, че Националната следствена служба, под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив, разглежда версия за причиняване на наводнение по непредпазливост.

"Видях бърза реакция между МВР, Министерство на отбраната и една аварийно-спасителна група към Столична община. 15 души са откарани в болнични заведения. Днес се прави оглед на пострадалите къщи в село Богдан, вчера това се направи в село Каравелово. Благодарение на лодките и хеликоптерите хората бяха снабдени с храна и вода", обясни Демерджиев.

"Част от хората са настанени в читалището в Каравелово, за всички хора е намерен подслон. Осигурени са лекарства. Има къщи в Богдан, които не са проверени", добави той.

За катастрофата с обвиняем Георги Семерджиев той каза: "През последната седмица имаме само една жертва по пътищата, което за мен е добра стъпка да се спре войната по пътищата".

Полицайката Симона Радева беше отстранена за 1 месец заради това, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след фаталната катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади момичета. Този месец изтече, но проверките на 2 лица са били удължени до октомври, което за министърът е "неприемливо". "Аз изисках същите да приключат преди сроковете. Едната касае Симона Радева, другата – неѝн колега, че са имали връзка с Демерджиев и са му помогнали. На 12 септември ще приключат двете проверки, след това ще се изнесат данни. Ще бъдат оповестени дисциплинарни мерки, като най-тежката санкция е дисциплинарно уволнение – има данни за налагане на такава мярка по отношение на едно от двете лица", обясни той.

"Монтирахме и камера в района на този инцидент. Причината е не само инцидентът, а и сигнали на граждани, че там стават гонки, особено в нощните часове. Камерата ще се превърне в стационарна с времето", добави Демерджиев.

Относно мигрантския натиск на границата министър Демерджиев посочи: "Видях много хора, които съвестно и с усилия изпълняват дълга си на границата. Има данни, че служители на гранична полиция – между двама и четирима, помагат на каналджиите на мигранти".

"Има и други в системата, за които има данни, но няма достатъчно доказателства. За малко повече от 4-ма има доказателства и по тях се работи. Проверяваме ги – служителите са до средно ръководно ниво. Няма конкретни доказателства, че са взимали пари", добави той.

Стана ясно още, че МВР изтегля 250 служители от границата за сметка на 400 от Министерството на отбраната, които ще отидат на тяхно място.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.