Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков подава официални жалби до МВР и Прокуратурата на Република България (ПРБ) заради заплаха за убийство покрай скандала с тютюневите складове в Пловдив. Той даде ексклузивно видео-интервю за сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Министърът разказа и каква е ролята на ГЕРБ в Пловдив и „спонсорите“ им – собственици на групата компании около Винпром „Пещера“ в разрушаването на признатите за паметници на културата тютюневи складове, пише Биволъ.

„Искат да спасят разрухата със стрелба“

Става дума за публикация в пловдивски новинарски сайт, който по данните на проф. Минеков е свързан със собствениците на складовете.

„Нощес в 1:05 ч. излезе с широк материал. От този материал разбираме колко полезни са тези срутвания и колко вреден съм аз като министър, защитаващ историята и националната култура…“, разказва професорът.

„Но в едно изречение има едно нещо много странно: там се казва, че е трябвало да бъда застрелян. Точно това което чувате, но вижте, по чудо още не съм застрелян“.

Смятали, че могат да спасят „разрухата със стрелба“, иронизира министърът.

Проф. Велислав Минеков (снимка: Светломир Стоянов за Биволъ)

„Аз не мога да бъда плашен толкова леко, през годините толкова пъти са ме заплашвали, с пистолет, и с брадва и луд човек са изпращали, и колата ми подпалиха, другата я отнеха пред ръцете ми…“

Според министъра, и сега за пореден път нямало да бъде сплашен:

„Напротив, аз така още повече побеснявам и ставам по-действен“.

Твърди, че „ни най-малко“ не се притеснява за сигурността си.

„Напротив, така ми е още по-приятно, че съм заплашен“.

„Естествено, информирахме полицията. Сега в момента пишем един сигнал до прокуратурата във връзка с тази заплаха“, посочи още проф. Минеков.

#Кой стои зад собственика на събаряните паметници на културата?

По думите на министъра на културата, предварителната му информация сочи, че зад фирмите, които са закупили терените със складовете стоят компаниите от кръга на Винпром „Пещера“.

Т.нар. „пещерняци“ са герои на серия от разследванията на „Биволъ“ през годините, като има валидирани доказателства за връзките с олигарха и ексдепутат на ДПС – Делян Пеевски.

Министърът е говорил с кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е твърдял непрекъснато, че срутването на сградите е било свързано с безопасността на гражданите в района и градоначалникът се притеснявал за…децата.

„Той ми се оплака, че се чувства застрашен, ако падне нещо, да не убие дете“.

Това според Минеков звучи „твърде несериозно“: „Той трябваше да поиска укрепване и то отдавна“.

„Освен това, той е разрешил това срутване още миналата година!“.

„Страхувал се от срутване – това е. Освен това, когато се случи инцидентът (със събарянето на складовете посред нощ – бел. ред.) – той не си вдигаше телефона“.

Проф. Велислав Минеков (снимка: Светломир Стоянов за Биволъ)

Министърът мисли да не се обажда повече на кмета на Пловдив, който

„сигурно е много зает“: „Няма смисъл“.

Според него е разбрал предимно като „медийна информация“ (вкл. в сайта “Биволъ” – виж л) за връзката на собствениците с т.нар. „пещаци“ или „пещерняци“.

„Но аз съм поискал допълнително разследване, за да видим за какво става дума. Не е невъзможно, нека да видим крайния резултат“, поясни проф. Минеков.

Според него собствениците са имали вътрешна информация от Общинския съвет в Пловдив или от общината за насроченото за следващия ден след срутване заседание на специализирания съвет, на който е трябвало официално да се наложи забрана за събарянето на съответните сгради от комплекса на тютюневите складове.

„Преди да започне срутването, бяха се прицелили, за да стане в деня преди заседанието на специализирания съвет“, пояснява Минеков.

Според него собствениците „бяха разбрали кога ще бъде, какво ще се случи и 24 часа преди заседанието беше изпратен багер, и започна изриване на всичко там“.

„(На заседанието – б.р.) щеше да се гласува, че сградата е по някакъв начин паметник, за да й бъде даден статут“.

МВР и НСО нямали информация

„Биволъ“ се опита да се свърже със служебния министър на вътрешните работи адв. Иван Демерджиев, за да пита работи ли ведомството му по сигналите на министъра  за незаконното събаряне на тютюневите складове в Пловдив, както и за заплахата за убийство. Министърът не отговори на обажданията ни.

„Не мога нищо да ви кажа“, отговори на „Биволъ“ ръководителят на пресцентъра на МВР Явор Симов.

„Нямам такава информация, 

Проф. Велислав Минеков (снимка: Светломир Стоянов за Биволъ)

трябва да проверя има ли такива сигнали, официално ли са подадени, какво се е случило“, коментира Симов.

Ръководителят на пресцентъра на Национална служба „Охрана“ (НСО) Веселин Нинов също не разполагал с информация по случая, защото решенията за заплахи към един или друг представител на изпълнителната власт се обсъждали само на заседанията на специална комисия с участието на представители на МВР и ДАНС. „Така, че нямаме коментар по въпроса“, отговори Нинов.

Вижте повече подробности от интервюто на министъра на културата проф. Велислав Минеков във видеото. Очаквайте нови подробности за случая в специално разследване на „Биволъ“ за тютюневите складове в Пловдив, което като скандал е на път да излезе извън границите на България. 

Видео и снимки: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

Монтаж: Александър Кръстев за “Биволъ” 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.