Зам.-председателят на 44-то народно събрание и председател на партия "Воля" Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване. Това постанови Варненския апелативен съд.

Присъдата е за рекет и изнудване. Съучастничката му Красимира Колева е с присъда 3 години и половина по същото обвинение.  Марешки трябва да плати и глоба в размер на 8 хиляди лева, а Колева – 6 хиляди.

Обвинението е за скандала в пицарията на ул. „Студентска“, чиито наематели се оплакаха, че са били изнудвани и рекетирани от Марешки и Колева. Двамата са искали всеки месец по 10 хиляди лева от наемателите на заведението. Заплашили ги, че в противен случай ще разрушат част от него и ще им създадат пречки с цел прекратяване на бизнеса.

Присъдите подлежат на касационна проверка, уточняват от Апелативния съд.

Ето пълният текст на съобщението от съда:

Ефективна присъда от Апелативен съд - Варна за Веселин М. и Красимира К., подсъдими за изнудване

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд - Варна спрямо двама подсъдими за изнудване. Съдът определи на Веселин М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лв. Красимира К. трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лв. Двамата са признати за виновни за това, че от 9октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество. 

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

  Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

  Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

  Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

  Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

„Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно“, това заяви пред БНР лидерът на „Воля“ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешкси.

„За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината“, добави Марешки.

Той беше категоричен, че ще обжалва присъдата и допусна, че тя може да бъде използвана за оказване на натиск върху него, но беше категоричен, че няма да се поддаде.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.