Вървим към предсрочни парламентарни избори

„С днешната ми среща с групата на „Възраждане“ цикълът консултации приключи, предстои връчване на мандат на първата политическа сила“. Това обяви президентът Румен Радев в края на откритата част от разговорите с „Възраждане“.

По този начин държавният глава индиректно каза на "Продължаваме промяната" и БСП, че среща с тях няма да провежда.

Днес в вторият ден, в който президентът провежда консултации с парламентарните формации за съставяне на правителство. Вчера те до голяма степен бяха обезмислени от ПП и БСП, които отказаха да изпратят свои представители на  "Дондуков" 2 с формалния мотив, че са твърде заети с бюджетната актуализация и други ангажименти. Двете формации настояха срещите да се отложат за друг път, но явно президентът вече е на друго мнение.

Днес президентът Радев заминава на срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще продължи до 30 юни.

Предстои държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната". От своя страна те дадоха заявка, че вече работят за сформиране на втори кабинет в рамките на този парламент и обявиха, че няма да подкрепят правителство, излъчено с третия мандат.

Според "Демократична България" нови предсрочни избори няма да доведат до съществени изменения в конфигурацията на парламентарните сили в народното събрание.

ГЕРБ, като втора политическа сила обавиха, че веднага ще върнат на държавния глава мандата и няма да правят опити за съставяне на правителство.

По всичко личи, а и след събитията от последните дни, че БСП няма да получи третият мандат.

ИТН заявиха, че ако получат третия мандат, ще направят всичко възможно да излъчат кабинет. Засега нямат подкрепа за този ход от останалите партии.

ДПС и "Възраждане", независими един от друг, са категорично за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Какъв ще е съставът на следващия парламент и кои партии ще влязат в него, зависи в голяма степен от това - дали някои от тях ще се явят самостоятелно, или в коалиция с обща листа. 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.