От няколко дена софиянци се шегуват с "надгробните плочи", които мистериозно се появиха на ул. Граф Игнатиев. Днес се присъединяваме към "веселбата", за да си припомним какво погребахме под тях - едни 24 милиона, които до октомври трябваше да ни осигурят красива европейска улица; абстрактни за кмета понятия като "естетика" и "добър вкус", поне в центъра на София; доверието на софиянци, че градоначалникът може да изпълнява функцията на защитник на интересите им и не на последно място - кариерата на зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев, пишат от организацията "Спаси София" в своя пост.

Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, г-н нов зам.-кмет по транспорта - веднага премахнете това грозно недоразумение! Подобни гранитни блокове се поставят там, където пешеходните зони граничат с отворени за автомобилно движение улици. Така сложени с нищо не спомагат за безопасността, а само пречат и загрозяват пространството. Има далеч по-подходящи начини, пешеходците да бъдат сигнализирани за наличието на трамваи: растерна линия в настилката, различен вид настилка, светлинни индикатори по протежението на трамвайните линии... До кога ще се ползват най-грубите, вместо елегантните и интелигентни решения?, апелират от "Спаси София" във Фейсбук.

Архитектите от ADA - Agency Design & Architecture се оправдават с настояването на представителите на КАТ в СДВР Столична Полиция. Най-вероятно става въпрос за г-н Василев, чието закостеняло виждане за градската среда и организацията на движението отдавна спира въвеждането на нови и модерни решения в София. Затова още веднъж настояваме за неговото отстраняване от съгласувателните комисии.

Същевременно обаче, от архитект с големи претенции, като арх. Пантелеев, очакваме повече гръбнак при отстояването на проектите, не поредните оправдания. Как така изведнъж заради КАТ се променя одобрен проект? Не беше ли точно арх. Пантелеев, който каза, че промени в хода на изпълнение са невъзможни? Не беше ли съгласуван техническият проект с КАТ?

Единственият резултат на този административен хаос, създаден от калинките в Столичната община, са мъртворедени проекти. Прахосахте 24 млн. лв., създадохте огромни затруднения и накрая не можем даже да се зарадваме на новата улица. Оставихте си ръцете!

На вниманието на арх. Пантелеев, автора на проекта на Графа - има далеч по-подходящи начини, пешеходците да бъдат сигнализирани за наличието на трамваи: растерна линия в настилката, различен вид настилка, светлинни индикатори по протежението на трамвайните линии... Ето няколко такива примера. За сведение на архитекта, който се оправдава, че идентични на нашите надгробни плочи е имало в Мадрид - в Мадрид изобщо няма трамваи, а леко метро и то само в предградията. Жалко е да наблюдаваме подобно невежество, платено от нашите пари!

Коментари

  • Вт., 12/06/2018 - 19:45 отговор

    НЕ ОБИЖДАЕЙТЕ КАЛИНКИТЕ .....ГЕРБЕРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СА ПРОСТО,МНОГО ПРОСТО ...НЕВЕЖИ НО,ВЕРНИ !ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ ЕДНО ВРЕМЕ !

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.