Кметът Иван Алексиев подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Намаляване на морските отпадъци от земни източници в целева акватория на територията на община Поморие ведно с образовано и информирано общество спрямо замърсяването на морските води“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

В изпълнение на проекта Община Поморие ще закупи два високотехнологични водни дрона за събиране на плуващи на повърхността на водата отпадъци, като полиетиленови торби, битови пластмаси, изоставени хрилни мрежи и др. Дроновете ще могат да откриват химикали във водата и ще събират данни за морската среда. По този начин ще бъде осъществено почистване и последващ мониторинг и управление на водите на трите целеви акватории по проекта, а именно: река Ахелой, Поморийското езеро и морската околна среда по бреговете на Черно море, вкл. двете пристанища в гр. Поморие. Дроновете оставят нулев въглероден отпечатък по време на работа и ще бъдат оборудвани допълнително със съответните сензори за събиране и съхранение чрез облачна услуга на онлайн портал на релевантна информация и данни. На база на събраната информация ще бъде изготвен анализ на състоянието и ще бъде разработена система за опазване на морската среда от земните източници на замърсяване от човешката дейност на целевата акватория по проекта.

Проектът предвижда още провеждането на две образователни  и една национална кампания за повишаване на осведомеността по отношение на замърсяването на морските води и изработване на рекламни и информационни филми.

Община Поморие изпълнява проекта в партньорство с Местна инициативна рибарска група /МИРГ / – Поморие и норвежката фирма International Development Norway AS, която ще сподели добри практики и ще участва в провеждането на обученията за приложимостта и повторното използване на събрани отпадъци от повърхността на водните ресурси.

Срокът на изпълнение е 24 месеца.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.