В предавате „Тази сутрин“ по bTV, в Деня на народните будители, гост бе премиерът на България Бойко Борисов. От ефира той хвърли няколко „бомби“, които предизвикаха редица коментари във Фейсбук, с които ще ви запознаем в отделна публикация.

Но нека сега да прочетем какво каза нашият премиер:

  • за изборите;
  •  за загубата на ГЕРБ на много места в страната, където кметовете на партията са на балотаж, а електоралната подкрепа за ГЕРБ в национален план е чувствително намаляла;
  • за Цветанов;
  • за избора на Гешев за главен прокурор (Борисов не съжалявал за избора!);
  • за поредната му бъдеща среща с президента на САЩ Доналд Тръмп (от 3 години Борисов заявява, че ще се среща с Тръмп, но досега тази негова мечта не се е осъществила);
  • за Мая Манолова;
  • за разпространението на печата в България;
  • за есемесите;
  • за руския шпионаж и т.н.

Бойко Борисов говори пред водещия Антон Хекимян…

А.Х.: …Не е така категорична подкрепата за г-жа Фандъкова в София…

Б.Б.: По това се мерят резултатите, двойно… (и показва някакви графики на хвърчащи листи – бел. р.). БСП е по-малка от ДПС. ГЕРБ е първа политическа сила. В Ямбол, за да разрушим статуквото, махнахме стария кмет, което разцепи партията.

А.Х.: В Русе разцепихте ли партията, защото там, явно, не сте избрали правилния кандидат?

Б.Б.: В Русе ГЕРБ е първа политическа сила, което ни дава по-добър старт за балотаж.

А.Х.: Гледам ви картата. През 2015 година тя не беше ли цялата в синьо, или и тогава имаше резултати на кантар?

Б.Б.: Нека не забравяме, че през 2015 година изборите бяха след управление на БСП и ДПС и имаха нула. Сега, ако погледнете дори Тръмп, Меркел, Макрон, Путин, ако щете… Управлението и работата винаги намаляват популярността, с непопулярни решения, които се вземат.

А.Х.: Беше направено сравнение с Турция, с Унгария - с Ердоган, който губи Истанбул, с Орбан, който сега губи ключови градове….

Б.Б.: Ние спечелихме в столицата с 10%...

А.Х.: Г-жа Фандъкова през 2015 година спечели столицата от първия път, сега обаче резултатът е доста по-нисък.

Б.Б.:  Това е 10-годишно управление, когато всички са срещу нас.

…..

Б.Б.: Вижте аз на конференциите, на конгреса… аз така атакувах партията си… всички, които изгонихме от партията си. Я пресметнете колко народ изгонихме? И всичко това автоматично се превръща във врагове! Или ако не са врагове, то в хора, които работят срещу  ГЕРБ!

А.Х.: Кой изгонихте през годините, имате ли си и такава графика, например? Кой от хората, които си е тръгнал, играе срещу ГЕРБ?

Б.Б.: Резултатите в Ямбол и в Русе го показват.

А.Х.: Това дългата ръка на г-н Цветанов ли е?

Б.Б.: Не ми се иска да мисля, че е така. Няма да му прави чест. Но! Там, където проветрихме партията, нямаше много време да наложим новите кандидати. Даже истинският кандидат на ГЕРБ за Русе… той нямаше 6-7 дни отседналост, не му стигаха…

А.Х.: Значи това сега не е истинският кандидат на ГЕРБ?

Б.Б.: Имахме по добър кандидат! Но като се оказа, че не може да е той, структурата предложи сегашния ни наш кандидат за кмет на Русе.

А.Х.: Русе, Ямбол… Другаде усетихте ли дългата ръка на Цветанов?

Б.Б.:  Днес е много хубав ден, на хора, които са направили много за България – Денят на народните будители. Да ни е честит този хубав празник!

….

А.Х.: Не ми отговорихте за господин Цветанов, за да приключим темата?

Б.Б.: Значи, за Щатите… Аз, ако не ме лъже паметта, имам среща на 25 ноември с президента Тръмп. Ще разбера какво е правил в Щатите и ще ви кажа тогава, след тази среща.

А.Х.: Значи, на срещата ви с Тръмп, ще го попитате специално за г-н Цветанов??

Б.Б.: Ще разбера дали и как… ще мога да отговоря по-конкретно.

А.Х.: Има ли планове той (Цветанов) за политическа партия?

Б.Б.: Не знам. След неговите изказвания за смесените райони той обиди партията, обиди мен, обиди всички…

И още от Борисов, с източник bTV: 

Бойко Борисов: Подготвен е нов сценарий за подмяна на вота в София – вербувани са роми. Мая Манолова купува гласове на роми за Фандъкова, готви уйдурма с цигани. 

Подготвен е нов сценарий за подмяна на вота тази неделя в София – роми са вербувани да се снимат как „гласуват под строй” за Йорданка Фандъкова (кандидат за кмет на ГЕРБ и СДС), обави премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Клиповете с тези роми щели да се разпространяват цял ден в социалните мрежи, за да навредят на кандидата на ГЕРБ.

По думите на Борисов снощи Манолова (независим кандидат за кмет на София, подкрепен и от БСП) е била в софийското село Волуяк, за да се спазарява с роми. Той получавал информация от възмутен човек от екипа на бившия омбудсман.

Борисов каза още, че в екипа на Манолова работи човек, който навремето, когато за пръви път се кандидатирал за кмет на София, му поискал 3 млн. лв. Издаде само, че името му е с Б, но отказа да каже цялото име. „Казах му, че нямам толкова пари, аз сега излизам от главен секретар. А той каза: Ще вземеш от Цветелина”, разказа лидерът на ГЕРБ.

Този човек се появявал винаг там, където има нов политик.

Б.Б.: Мисля, че в неделя разумът ще надделее

За балотажа в София на 3 ноември между Фандъкова и Манолова Борисов каза: „Мисля, че разумът ще надделее”.

Той призова мая Манолова най-накрая да каже чия листа за съветници е подкрепила и чий кандидат е. Цял месец нито един журналист не успя да я накара да отговори на въпроса кандидат ли е на БСП, коментира лидерът на ГЕРБ.

Тя екип няма – там е сбироток – има нечистоплътни хора, някои чисто физически дори не се къпят, каза още Борисов.

Относно твърдението на бившия омбудсман, че Столичната община се управлява от „Орлетата” премиерът предположи, че тя визира бившите общински съветници от ГЕРБ Орлин Иванов и Орлин Алексиев. Фандъкова не ги харесва и ги махнахме от листите, уточни Борисов.

По думите му на рождения ден на Орлин Иванов наскоро е присъства Калоян Паргов, лидер на БСП – София.

Б.Б.: Не подкрепям протестите срещу Иван Гешев. За мен не е проблем Гешев да е главен прокурор

Не подкрепям протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, обяви Бойко Борисов.

Той уточни, че по принцип не харесва протестите, които затрудняват движението в града и когато може, гледа да отстъпи, за да няма недоволство.

Според него президентът Румен Радев е нарушил закона в деня на първия тур, като е направил внушението, че премиерът има огромна квота във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Борисов уточни, че навремето с настоящия съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов законово така са решили нещата, че прокурорите да си избират прокурори, а съдиите – съдии. Така променихме закона и сега трябва да го спазваме, уточни той.

Лидерът на ГЕРБ отговори и на упрека на карикатуриста и издател на „Прас-прес”, че не е спазил обещанието за намеса на държавата в разпространението на печатни медии.

„Аз нямам неизпълнено обещание. Сега министерството на транспорта, което и принципал на „Български пощи”, надявам се скоро – до дни, ще поеме цялото разпространение на всички печатни медии до сергиите, които са мисля 6000. Дари съм възлажил на финансовия министър да провери дали, ако може и колко, да дотираме това разпространение, за да е сигурно, че „Парс-прес” и г-н Комарницки ще може да отиде до най-отдалеченото село да покаже карикатурата с мен”, заяви Борисов.

По думите му от 360 карикатури на Комарницки той присъства в 350 и „нервите му са свикнали” с този факт.

Вижте цялото интервю във видеото, което е споделено на профила на Борисов в YouTube:

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.