Има едно нещо, което винаги съм се надявал че ще остане след Божков в полза на България - това е неговата колекция. Купи и ценна сграда и се надявах че и у нас ще има нов изключителен музей, както във всяка голяма европейска столица.

В последна сметка това е основната му историческа индулгенция. Каквото и да стане с него, той си осигурява място в нея. Имал пари, много пари, не всички получени по морален или законен начин
/това просто по допускане /, но накрая оставил богатство за поколенията. И това във време на чалга, на харчене без следа, за суета и тщестлавен лукс - яхти, самолети, любовници, скъпи имоти зад граница и т.н.

Каквито и да са обвиненията, колкото и от тях да бъдат доказани в съда, каквато и да е присъдата му, преследването му не може да бъде основание за разграбване на тази колекция. Нейното съхранение е отговорност на прокуратурата, на следствието и т.н. А Пеевски и Гешев, като в една типична мафиотска структура, гледат да покрият разходите по тези набези срещу частна собственост. Тъй като не плащат от своя джоб, гледат да платят от джоба на Божков, включително и през плячката.

Още по темата: Божков алармира, че овластени лица незаконно му разпродават колекцията от антики

Ето, това намирам за варварско в сляпата и тъмна мъст на хората с власт спрямо беззащитна колекция, за да отмъстят на Божков. Те, разбира се, както при Иво Пропокиев, се кълнат, че няма нищо общо с медията му, така и при Божков се кълнат че няма нищо общо с колекцията му, но като познавам манталитета на тези хора, историята на разграбване, точно като плячка на ценните предмети и наследството на КТБ, което не отиде в държавни музеи, а остана в частни колекции, си мисля, че определението "хунта" е меко.

Още по темата: "Картички от Белград": за Пеевски, прокуратурата и нефелните свидетели на Гешев по делото КТБ - Лазов, Русев и Андреева

Проклятието ще тегне върху тези хора - защото нищо от това, което правят, не е в полза на народа, на българската история, на опазване на културните ценности. Помислите им не са чисти. Просто всички видяхме как измъкват предмети от офисите на Божков - като престъпници плячка.

И питам: къде е обществения, моя и вашия интерес? Да гледаме как съсипват и крадат като за последно, само защото ни пазят от комунистите, а сега от лошите олигарси, докате те самите станаха свръхолигарси и свръхпрестъпници?
И утре ще трябва да гледаме тези предмите в западни музеи?
И мнозина, които ще прочетат този текст и още повече, които няма да го прочетат, че Гешев бори престъпността, че Пеевски е Дарител, а Борисов Спасител.

Илиян Василев

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.