ViruSafe - (без)опасното приложение?

ViruSafe - пилотното мобилно приложение на правителството, което уж трябва да дава информация за разпространението на COVID-19 у нас и да помага в борбата с болестта. Идеята е чиста като момина сълза. Но изпълнението крие доста подводни камъни. Сред тях е събирането на подозрителни данни за потребителите, които биха могли да се използват по неясен, дори неправомерен начин, пише "Фрог нюз".

Апликацията иска лични данни, още преди да са предоставени каквито и да било обяснения или открит код за това как те се пазят. Приложението иска да получи достъп и до Bluetooth.

"Идеята на приложението е да споделиш локацията и да регистрираш симптомите си, нали така? Ако искат да имат достъп до местоположението ти (тоест до GPS-а на мобилния ти телефон), трябва да иска позволение за Location. Ако трябва да запише нещо (например локално да ти остави уникален индентификатор), трябва да иска storage read/write. Обаче нещата, които то иска вече идват допълнително. Всичко може да се оправдае по някакъв начин. Достъпът до Bluetooth устройствата обаче няма как да се оправдае. Едва ли някой ползва Bluetooth термометър", заяви източник на FrogNews, пожелал да остане анонимен.

Ето с какво се "съгласява" потребителят, когато инсталира приложението:

- достъп до файловете на картата с памет (SD card)

- разрешение за осъществяване на промени по съдържанието на картата с памет - изтриване и записване на файлове
- достъп до Bluetooth устройства
- спира устройството да влиза в режим на изчакване или така нареченият "sleeping mode"

.

.

Защо е нужно някой да знае какво съдържа картата ти с памет?

"Много е интересно как прокараха преди време закон, който следи трафичните данни без причина, а сега въведоха и странни условия на ползване на приложение, което всички ще тръгнат да свалят", сподели още нашият източник.

Приложението иска и въвеждане на ЕГН. Апликацията обаче е дарение и реално едва ли правителството може да гарантира, че кодът е чист и някой не събира ЕГН-та на граждани за собствени цели?

Впечатление правят и коментарите и отзивите под самото приложение в магазина на Google.

"Приложението е свалено точно 0 пъти, но вече има 5-звезден рейтинг, дълга благодарствена бележка. Как става това? Срам... Наемете си по-добри тролове или поне изчакайте някой да свали приложението, преди да го рекламирате така", пише един от потребителите като коментар под апликацията.

Потребители твърдят и, че ViruSafe не е защитено по никакъв начин от хакерско проникване.

"Пълно инфозатъмнение. Даваш си данните и...не виждаш нито статистика нито къде какво, както е разрекламирано в описанието", пишат други.

"Инсталирах го и веднага го деинсталирах. Тъй като не помага с нищо на инсталиращия. Не дава никаква информация. Просто събира данни за мобилния телефон и местоположението, за да могат чичковците-милиционери да ти дойдат на гости и да ти светнат 5000 лв глоба, ако направиш няколко крачки извън утвърдения маршрут от твоя дом до най-близкия магазин, дори и да не си под карантина. Приложение за следене", посочва потребител в коментарите.

"За това ли беше цялата врява? Една смс верификация и събиране на данни от няколко бутона?! А актуална информация? А карта? Статистика на симптоматиката... Като за "3 лева" толкова, викате!", критикува потребител в отзивите.

Освен всичко приложението ViruSafe може би няма да е в полза на лекарите. Според д-р Георги Миндов, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в София, идеята към лекарите да се изпращат имейли, а не есемеси не предполага бърза реакция. Имейлът може да се отвори веднага, но може и на другия ден, уточни лекарят.

Джесика Вълчева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.