ДЕКЛАРАЦИЯ

от Българска военнополицейска асоциация

Българската военнополицейска асоциация остро възразява срещу намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов да назначи офицер от структурите на Българската армия за директор на служба „Военна полиция“. 
От публичните изявления на министъра става ясно, че „поставянето“ на външен човек начело на една от най-важните служби в рамките на Министерството на отбранатае въпрос само и единствено на съгласуване между правителството и администрацията на президента. 
Остро възразяваме и срещу намерението на военния министър да се променят Закона за военната полиция и правилника за прилагането му, за да бъде назначен „правилният“ човек. 
Вярваме, че начело на служба „Военна полиция“ трябва да бъде офицер от службата с нужните качества и професионален опит.
Вярваме, че назначаването на външен за службата нов директор ще демотивира офицерите и целия състав на службата. 
Вярваме, че поставянето на „правилния“ човек поставя под сериозен риск работата на „Военна полиция“ по разкриването на престъпления и опазването на реда в Българската армия. 
Вярваме, че в последните месеци от мандата си, вицепремиерът и министър на отбраната ще прояви разум и ще се въздържи от назначение, което ще има дългосрочни негативни последици върху една от най-важните служби в рамките на подчиненото му министерство.
Апелираме администрацията на президента да спази изискванията на Закона и Правилника на Военна полиция и да не допуска компромиси с една от важните за министерството на отбраната служби.

Управителен съвет на Българската военнополицейска асоциация

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.