"Извънредното положение е необходимо, закон за мерките при извънредно положение задължително трябва да има, но не ни харесва съдържанието на този закон. Липсват мерки за предотвратяване на икономическата и социална криза"

Това каза пред Силвия Великова за БНР Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП.
В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира и решението на социалистите да се въздържат днес при гласуването на законопроекта за извънредното положение на първо четене в пленарна зала, както и да направят предложения за промени между двете четения:

Законопроектът трябва да узакони различните въведени рестрикции, но от друга страна би следвало да организира онези компенсаторни и предпазни мерки, които да направят така, че когато санитарната кризи приключи, да не последва тежки икономически и социални сътресения. Именно подобни мерки липсват в този закон.

Всички разбират, че абсолютен приоритет е здравето, но това е половината задача, защото ако не бъдат предприети и други мерки, ще изпаднем в дилемата да сме здрави или да гладуваме, което е недопустимо.

Само с рестрикция и репресия няма да се справим.

Не бива и не може да позволим тази санитарна криза да ни върне години назад и да ни постави пред предизвикателства, които ще оставят хората без работа, без доходи.

Така както изискват от гражданите самодисциплина, държавните органи следва дисциплинирано да свършат своята работа. Националният оперативен щаб да следи за здравето, да препоръчва мерки, Министерският съвет да ги изпълнява, а Народното събрание да разпише качествено законодателство, което да облече набелязаните мерки в закон и даде глътка въздух на онези хора, които ще бъдат сериозно притеснени в този период от време.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.