Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, която е част от управлващата коалиция в Германия, подкрепи протестите в България за оставките на премиера Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев.

В официално съобщение парламентарната група на ГДСП изразява солидарност с проевропейските протести в България:

В продължение на много седмици в България хиляди хора протестират с искания за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Подкрепяме проевропейските цели на хората. Парламентарната група на ГСПД в Бундестага застава на страната на тези, които се застъпват за основни европейски ценности.

„Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са централните стълбове на европейската интеграция. Ние приветстваме факта, че тези ценности намират широка подкрепа сред българския народ. Членството в Европейския съюз за него с право е най-голямата надежда за по-добър живот.

Ние се солидаризираме с българите, които повече от 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. Хората настояват за основни ценности, с които България се е ангажирала с присъединяването си към ЕС.

Спазването на принципите на правовата държава в държавите-членки на ЕС е от решаващо значение. Въз основа на бъдещ годишен доклад от Европейската комисия за върховенство на закона, под германското Председателство на Съвета, за пръв път ще се проведе диалог на Съвета за върховенство на закона. Той ще трябва да погледне критично на ситуацията в страните-членки. Освен това, през следващата година прокуратурата на ЕС ще започне работа в 20 държави-членки и също и в България ще преследва корупцията, засягаща бюджета на ЕС."

Прессъобщението на немски език можете да прочетете от ТУК.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.