Тия дни се наслушахме на високопарни и високомерни приказки, разказани от премиера по повод на предстоящото обсъждане и гласуване на бюджета за 2019 г. Борисов назидателно съобщаваше, че е "отпуснал" 20% увеличение на учителските заплати, "дал" е 10% за увеличаване на заплатите на адинистрацията, "осигурил" е едни милиони за полицаите, за военните, за НЗОК и пр. безумни брътвежи. Видно е, че премиерът или няма понятие как се формира републиканския бюджет, или се прави, че не разбира как точно става това. Допускам, че не знае, защото грамотността и образованието му не предполагат такива знания.

Ще си позволя да му кажа:

Бюджетът се формира от данъците и таксите на ония, които произвеждат и реализират/продават продукта на своето производство. Учителите, чиновниците, военните и полицаите не са преки участници. Те спомагат, но ефектът от тяхното участие е в едно бъдеще време. На този етап, към конкретния бюджет, те са само потребители. Косвеното участие в производството на благата, които се реализират е много важно, но отново повтарям, то не може да направи бюджета СОЦИАЛЕН, защото това участие - на разходите за заети в бюджетния сектор, е консумация с евентуален бъдещ ефект, но днес той няма отношение към пенсии, към болни, към деца, към онези, които имат нужда от държавата, а това май сме всички други, извън бюджетните. За да имаш пари, които да "даваш", "отпускаш" и "осигуряваш", трябва да имаш производство и пазарна реализация. Кой и какво произвежда и реализира у нас е въпрос, на който би трябвало да отговорят ресорните министри на премиера.

Препоръчвам на финансовия министър Горанов да проведе един кратък курс по икономика и да се опита поне малко да ограмоти премиера с първични икономически и финансови познания на елементарно ниво. И да се опита да обясни на Бойко, че за да даваш, трябва да има откъде да вземеш, а там, откъдето вземаш, трябва някой да дава и то по начин, по който да не се самоунищожава.

P. S. Горанов да отдели време и за коментар на ефекта, социалния ефект върху този изключително социален бюджет на скока на цените на газа, тока, парното, горивата, водата и стоките от първа необходимост, преди да сме усетили колко ПО-МАЛКО от тази година ще имаме, въпреки, че бюджетът бил социален и че такъв хубав бюджет никога не сме имали.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.