През 1997 година той оглави така нареченото Дупнишко въстание срещу правителството на Жан Виденов и дори изнесе бюрото си на барикадите. Стана депутат в 38-то народно събрание от листата на СДС. Известен е и като моралната емблема на българския преход, който би дузпата на Костов и на самия парламент. 
На годишнината от 10 ноември 1989 г. Liberta.bg разговаря с легендарния бивш дупнишки кмет д-р Панчо Панайотов, понастоящем общински съветник и учредител на новата политическа формация Дясна народна партия (ДНП).

-    Д-р Панайотов, какво се случи - преди 30 години имаше толкова надежда за демокрацията, а днес сме толкова бедни, болни, свидетели на огромна несправедливост?

-     Боли ме. Но ще бъда хладнокръвен. През тези години, с много малки изключения, не ни управляват истински партии. Управляват криминално подобни организации. През тези години не е имало демокрация. Имаше криминални организации, които в името на демокрацията лъжеха и много крадяха, и продължават да го правят. Резултатът: компрометирана демокрация и установено официализирано мафиотско управление. A при подобно управление няма как обществото, народът да живее добре. Това е истината.

-    Създавате Дясна народна партия. Защо "дясна", народът ни е "ляв" и не са ли много десните партии в България?

-    Първо, ясно да дефинираме какво е дясно. Дясното е: индивидуална свобода, почтеност, компетентност и хуманизъм.
 Невярно клише е, че народът е ляв. В света няма ляв народ. Всеки иска да живее в справедливост, да се труди и с труда си да живее спокойно,  да не го лъжат и крадат. А конкретната политическа дясна философия има за цел да редуцира огромната юрисдикция на държавата, да осигури максимална индивидуална свобода, съчетана с ред чрез върховенството на закона. За жалост в България истинска дясна партия, с дясна идеология, няма и не е имало. Това, което създаваме, е космическо различно, който прояви интерес може да прочете за нас и нашата програма за управление на: дяснанароднапартия.bg – в лентата за адреси, не в търсачката на ФБ или Гугъл.

-    Казвате, че държавата има огромна юрисдикция, а масово се твърди, че държава няма.

-    Държавната машина е огромна. Огромна ненужна бюрокрация, която е на хранилка на бюджета. Правомощията на държавата са огромни. В действителност днешната държава е познатата ни комунистическа държава с малка козметика. Дори и актуалните решения, които взима държавата, са от ниско ниво на компетентност и комунистическа обремененост. Всички тежки неблагополучия, които се случват, не са резултат на това, че държавата е малка, че я няма. Обратно, тя е огромна, а неблагополучията са резултат от дълбоко погрешни решения и поведение на властта. 

-    Как да видим „дясното”, конкретно в управлението?

-    Конкретната ни програма е записана черно на бяло в сайта, който посочих по-горе. Но за вас ще резюмирам. Значителна, повтарям значителна редукция на бюрокрацията. Революционни реформи в основните системи. В здравеопазването - народното събрание и правителството да внасят дължимите здравни осигуровки за пенсионери, деца и 400000 служители. Сега те хитруват и сумата, която внасят, е в пъти по-малка, което води до недостиг в бюджета на НЗОК. Относно идеята за задължителното застраховане - то още повече ще замърси системата. Закриване на регионалните каси в този им вид – 50-100 служители и създаване друг вид, в който най-важният, основен отдел, ще бъде медицински одит. И още няколко неща, но текстът става голям. МВР в този си вид се закрива и се създава общинска/градска полиция със съответната юрисдикция и национално бюро за разследване и за борба с организираната престъпност и престъпността на т.нар. „бели якички”. При бизнеса - премахване на всички забрани, ограничения, изисквания и дефиниране само на три - с дейността си да не уврежда живота и здравето на хората, да не уврежда околната среда и да бъде изряден към фиска. Социална политика - ясно дефиниране що е пенсия и социална помощ и кои са тези, които имат правото да ги получават. 

-    Изграждате партията, трудно ли е?

-    Да, не е лесно. Но не се оплаквам. Сериозните неща не стават бързо и лесно. Ще работим само с читави хора. Интриганти, лицемери - НЕ!  

-    Последен въпрос. Около президента се е сформирал инициативен комитет за обединение, Вашата позиция?

- Едно безсмислено клише! Какво обединение, с кого обединение, върху какво обединение? Да ме обединяват с лъжците и крадците?! А и доколкото разбирам, голяма част от тези „обединители” са хора от нафталина, бивша номенклатура на БКП, а и на ДС. Просто поредната глупост - хвърляй брашно да правиш мъгла.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.