"При наличието на обвинители като Цацаров и Гешев, формалната част на „неформалното” им партньорство ще остане скрита. Но само в  България, защото  финансовото „съвкупление” на „скромните политици” Борисов и Пеевски е известно на този, който трябва да знае", коментира Цветан Василев пред LIBERTA.BG.

Президентът на Република България Румен Радев"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката – още повече, че г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция".

Бойко Борисов: „Какво общо имам аз с Пеевски? ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента. Това е покупката на F-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция... Толкоз! В нито едно друго нещо. Години сигурно не съм виждал Пеевски. Откъде накъде?!“.

Бизнесменът Васил Божков:  "Бойко Борисов пита каква е връзката между него и Шиши. Ще го подсетя:

ББР, европейски програми, 60/40, „Турски поток“, Нова телевизия, търговия със забранени вещества, Иван Гешев, Влади Горанов и т.н.
Списъкът е дълъг. Най-интересната част от него е предоставена на международни институции. Те ще му отговорят най-добре.

#БъдетеЗдрави"

Елисавета Панова, съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, в писмо до Бойко Борисов: 

"Г-н премиер,

вчера с изненада научих, че не сте били ортаци с Пеевски. Затова не удържах на изкушението да Ви помогна да излезете от света на „алтернативната истина“, който години наред толкова упорито съграждате. Ще трябва да Ви припомня за срещата ни в парламента няколко дни след фалита на КТБ. Месецът е юни, годината е 2014 г., а парламентарните избори чукат на вратата. Тогава научих от лидера на опозицията Бойко Борисов следното: „без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава, знаеш кой владее съдебната система“. Нямах никаква представа, че малко по-късно ми предстоеше по емпиричен път да разбера доколко е истина това Ваше твърдение.
Не, г-н Борисов, българското общество е време да разбере, че Пеевски е „смокиновият лист“, с който прикривате безобразията на ненаситното Ви его. Заповедите да се „размаже физиономията“ на един или друг, който не се съобразява с Вас, се издават лично от Вас. В публичността обаче те се преформатират като действия на Пеевски, защото с „ортака“ имате добра сделка. В крайна сметка, за да върви „ортаклъкът“ , избори трябва да се печелят. Истината е, че бизнесът с Пеевски е много угоден Вам.".

LIBERTA.BG: Г-н Василев, какво е Вашето мнение по темата - ортаци ли са в бизнеса и политиката Бойко Борисов и Делян Пеевски?

Цветан Василев, шеф на институционално фалираната КТБ: Истинско забавление е да се наблюдава гърченето на премиера, когато става въпрос за отношенията му с Делян Пеевски. Още повече от човек като мен, който е пряк свидетел на първите 5 години от този „брак по сметка”. Тогава все още Борисов беше по-агресивният, особено що се отнася до медиите. Пеевски беше „щедър дарител” за част от тях (без Монитор и Телеграф, които бяха „Светая Светих“ за семейството Пеевски/Кръстева) и настояваше да се прехвърлят безвъзмездно проценти от онези, които бяха придобити впоследствие. Така половината от притежаваните от него проценти в групата „Уикенд” (по-точно 37,5%) бяха прехвърлени без каквото и да било плащане — с бланково джиро на довереното лице на Борисов Александър Сталийски. Това касаеше активи, придобити преди идването на Борисов на власт през 2009 г.

Впоследствие, при придобиването на „24 часа” и „Труд”, както и на „Стандарт”, интересите на Борисов се покриваха и защитаваха от собствениците на винпром "Пещера". Същите, които държаха и 10% за него при придобиването на Булгартабак, в който по договор Пеевски трябваше да има 17,5%, а се оказа че имал 35%.  За тези проценти Борисов се беше оплаквал на Гриша Ганчев през 2015 г., че не са му били издължени от ортака му след превземането на Булгартабак от Пеевски и Салам Фарадж.

Що се отнася до тяхното партньорство след удара по КТБ и мен, повече от очевидно е, че то е било благоприятно повлияно от фалирането й и е довело до пълна, макар и скрита интеграция. При това не само на фирмено, но основно на управленско ниво. Факт е, че тази интеграция се развива във времето, защото ако във второто правителство на Борисов наред със „стълба” Горанов, Пеевски разполагаше с още един министър — Божидар Лукарски (Божо Трика), то в третото аз по-скоро бих се затруднил да определя кой от министрите не е на Пеевски – Вл. Горанов, К. Ананиев, К. Ангелов, Е. Караниколов, Л. Борисов, Мл. Маринов, Хр. Терзийски, П. Аврамова, Н. Нанков и т.н. Говори се, че за първоначалната си квота в това правителство Пеевски е платил на съдружника в ООД „Кражба” Волен Сидеров седем цифрена сума.

На фирмено ниво, наред с изредените от Васил Божков, „анонимните” акционери Пеевски и Борисов вероятно са партньори в Хидрострой (да не забравяме необяснимото поглъщане на „Водстрой 98” от фирмата на Велико Желев), „Виваком” (материализираната кражба на актива на КТБ през участието на мюрето Спас Русев възлиза на 250-300 милиона евро), Общинска банка на „банкера” Самуилов. Защо не и в ПИБ през платеното от „държавната” ББР участие? Не изключвам да са „достойно” включени в структурата на присвоения от Гриша Ганчев „Петрол”, както и в безобразните кражби на активи на КТБ от „Виафот” (Пеевски) и „ДИПИ Инвестмънт” на Добрин Иванов (доверено лице на Борисов още от първия му мандат покрай опита им да придобият на безценица Дунарит). Нямам съмнение, че са и неформални партньори-бенефициенти във всяка  по-значима корупционна сделка в последните 5-6 години, но сигурно няма да ми стигне времето, ако трябва да ги изреждам. И все пак — концесията  на Летище София, тол системата, възлаганията без търг на „Автомагистрали” и ДСК „Монтажи” и пр.

Толкова за непознаващите се Борисов и Пеевски. Естествено, при наличието на обвинители като Цацаров и Гешев, формалната част на „неформалното” им партньорство ще остане скрита. Но само в  България, защото  финансовото „съвкупление” на „скромните политици” Борисов и Пеевски е известно на този, който трябва да знае.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.