Диагностицирането на пациент с Covid-19 скоро ще бъде толкова лесно и бързо, колкото е алкохолният бърз тест с дъх-анализатор на Пътна полиция. Резултатът ще излиза за по-малко от минута.

По време на клиничните изпитания със 180 пациенти в Националния център по инфекциозни болести (NCID) е постигната точност от над 90%. 48 от тестваните са били потвърдени като позитивни. Изследователите продължават да прецизират алгоритъма, използвайки данни, събрани от следващите фази от процеса. Още 600 пациента ще бъдат тествани до края на годината, за да се валидира технологията.

Д-р Джиа Цънан — възпитаник на същия университет и главен изпълнителен директор на дъщерната компания Breathonix — е убеден, че тестът за дишане може да промени играта в борбата на Сингапур срещу коронавируса. Той е лесен за прилагане и не изисква специално обучен персонал или лабораторна обработка, каквито са необходими за тестове с полимеразна верижна реакция (PCR).

Тестът Breathonix е различен от всички останали комплекти, предлагани в момента на пазара, тъй като не открива вирусни фрагменти (това е, което PCR тестовете засичат) и не прихваща вирусни протеини, каквото правят бързите антигенни тестове. Вместо това — той регистрира химичните промени в дишането на пациента.

Всяко издишване съдържа невидими частици, известни като летливи органични съединения (violative organic compounds, VOC), които са резултат от различни биохимични реакции в човешките клетки. VOC-профилът от дишането на здрав индивид е различен от този, който има заболял, а също така се различава между едно заболяване и друго. Това води до забележими промени в дихателния профил на човек. Като такива, VOC-маркерите могат да се измерват за заболявания като Covid-19.

Понастоящем вече се предлагат подобни дихателни тестове за диагностициране на дихателни заболявания като астма, а също и стомашни — например при инфекции с Helicobacter pylori.

При тестване с Breathonix първо се издишва в мундщук за еднократна употреба, свързан с високопрецизен анализатор на дъха. Издишаният въздух се събира и подава в иновативен масспектрометър. Софтуер с машинно обучение анализира VOC-профила и генерира резултат за по-малко от минута.

“Накрайникът за еднократна употреба, който нашата система използва, има еднопосочен клапан и слюнкоуловител, предотвратяващ вдишването от тествания и навлизането на слюнка в машината. Това прави кръстосаното замърсяване малко вероятно” — споделя Ду Фанг, главен оперативен директор на фирмата-разработчик.

Докато новият дихателен тест може да служи като скринингов тест, потвърждаващ PCR-тест все още ще е необходим за диагностициране на Covid-19. Все още е твърде рано да се сравнява диагностиката на VOC с PCR, което е настоящият диагностичен “златен стандарт”.

Разработеният от Националния университет в Сингапур (NUS) уред Breathonix е все още на етап прототип.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.