Протестът е насочен срещу действията и бездействията на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, екоминистъра Нено Димов и военния министър Красимир Каракачанов

Читатели на Liberta.bg изпратиха до редакционната ни поща две писма, които са свързани с три обединяващи се протеста от три населени места в община Созопол - Атия, Черноморец и Присад.  Гражданите ще протестират, провокирани от опасенията си за предстояща екобомба, липсата на вода и предстоящата продажбата на военни имоти.
В Черноморец се обявяват против продажбата на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”, в Присдад искат в 21 век да имат вода, а от Атия сигнализират след свое разследване, че: "новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос” тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Граждански активисти разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели  за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма".

"УВЕДОМЛЕНИЕ

Уважаеми журналисти,

Заповядайте в петък на 20.09.2019 г. (петък), от 07:30 часа пред читалище „Димо Николов” гр. Черноморец, за да отразите нашия ПРОТЕСТ във връзка с обявената продажба на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”.
В подкрепа на митинга ни ще присъстват и протестиращи от с. Атия и с. Присад с техните проблеми - депото за опасни токсични отпадъци и липсата на вода в селището им.

ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ"

ШВЕЙЦАРСКИ” СТАНДАРТ В ЕКОЛОГИЯТА

Новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос”, тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец