Протестът е насочен срещу действията и бездействията на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, екоминистъра Нено Димов и военния министър Красимир Каракачанов

Читатели на Liberta.bg изпратиха до редакционната ни поща две писма, които са свързани с три обединяващи се протеста от три населени места в община Созопол - Атия, Черноморец и Присад.  Гражданите ще протестират, провокирани от опасенията си за предстояща екобомба, липсата на вода и предстоящата продажбата на военни имоти.
В Черноморец се обявяват против продажбата на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”, в Присдад искат в 21 век да имат вода, а от Атия сигнализират след свое разследване, че: "новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос” тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Граждански активисти разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели  за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма".

"УВЕДОМЛЕНИЕ

Уважаеми журналисти,

Заповядайте в петък на 20.09.2019 г. (петък), от 07:30 часа пред читалище „Димо Николов” гр. Черноморец, за да отразите нашия ПРОТЕСТ във връзка с обявената продажба на бившите военни поделения в „Червенка”, „Акра” и Таласакра”.
В подкрепа на митинга ни ще присъстват и протестиращи от с. Атия и с. Присад с техните проблеми - депото за опасни токсични отпадъци и липсата на вода в селището им.

ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ"

ШВЕЙЦАРСКИ” СТАНДАРТ В ЕКОЛОГИЯТА

Новостроящото депо за опасни битови отпадъци в близост до населеното място и изливащо отпадните си води в акваторията на залива „Вромос”, тревожи жителите на с. Атия и град Черноморец вече няколко месеца. Граждански активисти разкриха какво се крие под площадката на депо по Пилотен проект „Проучване и разработване на пилотни модели  за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци“ в село Атия, община Созопол. Огромен полиетиленов чувал, пълен със строителни отпадъци, опаковки от хранителни продукти и други синтетични предмети лъснаха под повърхността на съобразения иначе с всички екологични норми проект по швейцарска програма. Съгласно документацията по проекта, качена на страницата на ПУДООС следва след приключване изграждането на площадката всички отпадъци да бъдат извозени до депо съгласувано с Възложителя по проекта. Излиза, че е избран по-удобен и евтин вариант просто да бъдат заровени отпадъците в противоречие с всички екологични норми и самия проект!

Припомняме, че след като министърът на околната среда и горите Нено Димов не се появи на предвидения от подопечното му министерство дебат на 14.08.2019г. в Община Созопол, представителите на с. Атия и гр. Черноморец напуснаха мероприятието, възмутени от отсъствието му. Последва рестриктивна покана от негова страна за нова среща в град София на 23.08.2019г., но ограничението от страна на министерството за само двама представители на с. Атия попари надеждите на хората, живеещи там. И те отговориха така на поканата: „у нас се изгради висока степен на недоверие относно ангажираността на Министерството на околната среда и водите по въпросите поставени от Инициативния комитет.” Гражданските активисти от своя страна поканиха министър Димов на протеста на разклона на с. Атия от главен път Бургас-Созопол на 25.08.2019г., а той прие поканата. Уплашен от протеста на граждани на Атия, Черноморец и Присад, Г-н Димов стигна до самото депо по обиколен маршрут, откъдето покани протестиращите на министерска аудиенция. Близо четиридесет градусовата жега и дългия път до депото, отказаха една част от местни, между които и възрастни хора, бременни жени, майки с деца и инвалиди,  които протестираха близо два часа, от срещата с представителя на властта. Те желаеха да изразят опасенията си по екологичните аспекти на проекта, както наличието му в близост до техните къщи, така и включването му в канализационната система, която се излива в залива Вромос и сериозната вероятност от замърсяване на акваторията и околната среда.

Министър Димов увери протестиращите, че всичко е извършено по най-високи европейски екологични норми, по проект на Българо-швейцарска програма.
Ето какво обаче изскочи при гражданския мониторинг на екологичния статус на депото, още преди то да е вкарано в експлоатация – найлонови чували, гумени ръкавици и други пластмасови отпадъци в почвата под станцията, изградена по иначе екологична швейцарска програма.
Гражданските активисти не пропуснаха да сигнализират и Районна прокуратура Бургас, за намерените от тях сериозни пропуски в подготвянето на проекта, като една от тях заслужава особено внимание, а именно липсата на, предвидената иначе, информационна кампания на стойност близо 500 хиляди лева, предвиждаща медийно отразяване с клипове в телевизии, радиа и информация в печатни и електронни медии на проекта, както и рекламни материали и табели. Табели, които бяха поставени в самия край на проекта, дни преди да дойде министър Нено Димов на срещата. Както и самото обществено обсъждане проведено в далечната 2009-а година, което поради липсата на широко огласяване е посетено само от няколко човека, работещи в общината и кметове на двете населени места – с.Атия  и гр.Черноморец.
 

Ето какво, в следствие на техния сигнал, разпореди Районна прокуратура на РДНСК, РИОСВ и Община Созопол засега: При констатирани нарушения от страна на РДНСК, РИОСВ и Община  Созопол да се предприемат НЕЗАБАВНИ действия, съобразно законовите компетенции за тяхното предотвратяване и преустановяване. (…) С оглед срочното приключване на проверката е необходимо да изпълните указаното Ви най-късно в срок до 20.09.19. като бъде изпратен обобщен доклад от РДНСК РИОСВ и Община  Созопол по преписката.”
Днес гражданите на с. Атия и гр. Черноморец очакват справедливостта да възтържествува, Районна прокуратура да вземе мерки в гореспоменатия срок 20.09.19г. и районът им да бъде освободен от депото, което тревожи обществеността с побългарения  „Швейцарски стандарт“, пишат до Liberta.bg.

                                      

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.