„Инвестицията в създаване на гражданско общество ще даде резултат. В следващите месеци ще участваме в работни групи с експертни предложения за промяна в Конституцията."

Във вторник бе последният за тази година протест на Инициатива „Правосъдие за всеки“. И макар събралите се да бяха по-рехави от предишни протести, чухме сериозни заявки в посланията. Как ще продължи съпротивата на недоволните от безалтернативния „демократичен" избор на главен прокурор у нас? Какви ще са следващите стъпки на гражданското общество и какви са настояванията им пред президента Румен Радев? За всичко това говори адвокат Емил Георгиев пред Liberta.bg

-    В понеделник видяхме пореден и последен за годината протест, който се случи въпреки назначението на Гешев за главен прокурор и почти сигурното монтиране на Цацаров в КПКОНПИ. Как ще привличате нови бунтари и какво ще е мястото на гражданското обединение в инициативата на президента Радев за промяна на Конституцията?

-    Инициатива „Правосъдие за всеки“ досега самостоятелно е посочвала необходимостта от изменения на Конституцията, с оглед мястото на прокуратурата и пълната и реформа. Ние не сме организация, която тепърва открива тази тема, само защото президентът Радев я посочва. Намирам, че той каза, че ще стартира този дебат, защото, очевидно, искаше да представи някакво соломоновско решение пред обществото, след като подписа указа за Гешев.
Вярно е, че ние не успяхме да спрем избора на Гешев. Но нашите действия и самата личност на Гешев, или по-скоро нейната непригодност, направиха така, че той ще остане в историята като единственият главен прокурор, предизвикал толкова много протести и отрицателни становища на уважавани организации. Единственият прокурор, който се опита да замаже критиката към себе си с т.нар. „становища“, издавани от полицейски управления, от различни звена в прокуратурата, където в последствие разбрахме, са се подписвали и чистачите, и шофьорите. Тези осем протеста нямаше да станат без участието на гражданите, без тези свободни и смели хора, които се надигнаха и дадоха своя принос през последните четири месеца.
От тук насетне ние ще дадем предимство на президента. И ако не го направи в обозрим срок /нарочно ползвам този актуален термин/, тогава ние ще бъдем инициативни и ще се обърнем към всички граждански организации, гражданите, хората, а защо не и към политическите партии? Крайно време е за провеждане на този задълбочен конституционен дебат, така че да има формат, на който да се обсъждат предложенията. И най-важното - да има работни групи, които да изготвят подходящ резултат, който е годен да служи за проект, за да бъде внесен от президента в Народното събрание и да предизвика въпроси, свързани с предизвикване на  Велико народно събрание, ако предложените проектни изменения са от такъв характер.
Правят впечатление изказванията на Цацаров и Гешев от вторник, че тази тема витаела от двадесет години в обществото, че хората не можели да се ориентират. Задавам си въпроса - а каква беше тяхната роля? Какво те направиха? Главният прокурор е с изключително високопоставена функция в правосъдието и през последните седем години лично аз нямам наблюдение Цацаров да се произнесъл по теми, свързани с конституционно наблюдение. Самият господин Гешев също даде силен отпор срещу тези идеи. А това някакси не се връзва с изявленията от миналата седмица, когато каза, че иска да развенчае мита, че главният прокурор е най-силната и безотчетна фигура. Ето, сега му се дава такава възможност активно да работи. 

-    Вие бяхте сред тези, които публично се извиниха за нелепия поклон пред президентството, което ви прави чест, разбира се. Убеден ли сте с днешна дата, че с танци, свещи, лампи и абажури мафия не се прогонва? Няма да изброяваме европейските и световни примери в подкрепа на твърдението!

-    Не съм се извинявал за молитвата, която беше проведена пред президентството на предпоследното събитие на Инициатива „Правосъдие за всеки“. Но имаше изявления от председателя адв. Велислав Величков, с което той обясни символния акт на молитвата за светлина и смелост на Президентската институция. Той каза, че се намираме в последната 90-та минута на мача и може да разчитаме само на чудо президентът да спре процедурата. Толкова по този въпрос.
Разбирам дискусията, че оптиката, която се създаде от тази молитва може и да не е била оптимална в очите на някой наблюдатели, предимно от Фейсбук. Ние никога не сме твърдели, че с тези действия на формиране на гражданско общество ще могат да се постигнат непосредствени резултати. Но с провеждане на събитията все пак се формира гражданското общество, което е изключително важно за нас, като народ. Виждаме как това действа в други страни, конкретно в Полша и Румъния, където ако не беше натиска с излизане на хора по улиците, нямаше да има постижения в законодателно и правосъдно изменение. Вярваме, че инвестицията в създаване на гражданско общество ще даде някога резултат. В следващите месеци ще покажем, че можем да създаваме и експертни решения, като участваме в т.нар. "конституционен дебат". 

-    Предстои ви среща с европейския прокурор Лаура Кьовеши, която обявихте на последния протест. Готови ли сте и какво ще и предоставите?

-    Аз не мога да потвърдя тази среща. Каза се снощи от представител на „Зелен Младост“, че на тях им предстои подобна среща. На мен лично са известни публикации във Фейсбук на Георги Георгиев от „БОЕЦ“, който е обявил такава среща. Не разполагам с конкретика. Но госпожа Кьовеши е била на наша инициатива през 2017 година и ние имаме контакт с нея. Ако ни е необходимо да имаме и нейното мнение, ще потърсим връзка по нашите канали.

-    Създавате впечатление, че искате непременно да се отграничите от другите граждански структури на демократичните хора и търсите дистанция с „БОЕЦ. Какво мислите за разпръснатите протести - един днес, втори утре? Не проумяваме ли, че злото има единоначалие и там е Гордиевият възел, който трябва да бъде разсечен?

-    От Инициатива „Правосъдие за всеки“ не сме се разграничавали от „БОЕЦ“, тъкмо обратното. Тя бяха съорганизатори на послдното събитие за тази година и са съорганизатори на повечето протести. Не винаги работим координирано, не винаги имаме единна гледна точка. Но с тях си партнираме силно. Колкото до другите протести, трябва да кажем, че ние сме организация, която се занимава с проблемите на правосъдието и смятаме, че в основата си много проблеми са свързани с лошото, калпаво, несправедливо правосъдие. Това е така и по отношение на майките с деца с увреждания, и при протестиращите срещу Стратегията на детето. Лошото, селективното и избирателно правосъдие плаши. Много от проблемите имат един и същи корен и начало, затова винаги търсим колкото се може по-широка мрежа от съорганизатори, включително и към отделни личности. Усилията в тази насока са си стрували и винаги ще си струват. Ние сме за сътрудничество, а не за парцелиране на протестите. Надяваме се този път дебатът, който предстои да формира една много широка гражданска коалиция, която да се обедини около конкретни цели и начертае път, по който да ги постигне.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.