БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Това предвижда внесеният днес в парламента проект на промени в Изборния кодекс (ИК), подписан от председателя на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.

В измененията, внесени от БСП, се предлага резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат cyмиpани и така да бъдат вписани в cекционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинният протокол, както беше на последните два парламентарни избора.

При приемане и проверка на протоколите на СИК в ОИК може да присъстват кандидати, застъпници, наблюдатели, като им се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни. 

Последователно в законопроекта се предвижда за всички видове избори, регламентирани в ИК (за Народно събрание, президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници) в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с бюлетина.

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, но според европейските стандарти и практики. Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат поправката й или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Според вносителите решението за въвеждане на изцяло машинно гласуване е довело до "безпрецедентно спадане на изборната активност поради страх, неумение или неудобство на избирателите да гласуват с машини”.

Изцяло машинният вот в секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина беше въведен от 45-то Народно събрание, като промените в ИК бяха единственият приет изцяло законопроект от този парламент.  Хартиената бюлетина отпадна с последните промени в Изборния кодекс и на изборите за 46-ото и настоящото 47-о народно събрание миналата година вотът бе само машинен в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели. В малките секции бяха запазени традиционните бюлетини.

БСП бе сред основните радетели за въвеждане на машинен вот. Изцяло машинното гласуване обаче бе посочено като една от причините не само за големия спад в избирателната активност, но и за ниския резултат на БСП на последните избори, когато партията остана четвърта политическа сила. Още тогава лидерката Корнелия Нинова обясни, че машините са уплашили част от електората на партията и поиска да се върше възможността за гласуване и с хартиена бюлетина.

Целта е създаване на равнопоставеност в правото на глас, както и на повишаване на избирателната активност, а оттам и на нивото на представителност на институциите, обясняват вносителите.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.