Преди местните избори (за кметове и общински съветнци) в България, които ще се проведат на 27 септември, цунами от протести отново залива столицата София

Родители блокираха днес центъра на София, предава bTV

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които по думите им застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Повече от 160 000 родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители".

Според родителите частни НПО-та изземват държавни функции.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдят протестиращите.

Те твърдят още, че всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии.

Протестиращите настояват да се спазва Конституцията. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и „доставчици на социални услуги“, а не семейството да следят за тяхното спазване.

От месец август до сега продължават протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на България

Протестът срещу избора на Гешев се обърна към "триъгълника на властта", пише  "Дневник"

Хиляди се включиха в поредния протест на Национална инициатива "Правосъдие за всеки" срещу единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев. Протестиращите блокираха движението пред Народното събрание и тръгнаха на шествие към "триъгълника на властта". Организаторите го наричат "марш за право и свобода".

Протестът започна с призив: "Ако видите някой, който видимо не е част от нашето шествие, дайте знак на организаторите".

"Натискът вече ще бъде над парламента, защото има квоти във ВСС. И депутатите трябва да се сетят и да ги питат как са взели решение да номинират единодушно Гешев", заяви председателят на инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

"Вече се видя как се избира европейски главен прокурор. Нека видят през колко сита премина румънката Лаура Кьовеши, за да заеме този пост и нека видят каква е процедурата тук. Да си зададат въпроса коя е Кьовеши и кой е Гешев. И къде има истинска процедура и избор", призова от площада пред Народното събрание Величков. "Днес трябва да ни чуят и от Народното събрание, и от президентството. Затова нашият марш днес е към триъгълника на властта", каза Величков.

Протестиращите тръгнаха към крайната точка със скандирания "Свобода", "Мафията вън" и "Гешев е позор".

"Нас не ни е страх. Няма да мълчим", скандираха протестиращите, преди да стигнат до сградите на Министерския съвет, партийния дом и Президентството.

Видео от протеста гледайте тук.

"Предлагаме кандидатурата на Иван Гешев за шеф на софийския затвор - нали обича да арестува", иронично заяви Величков. Някои от протестиращите носиха плакати с надписи: "Стига вече нагласени "избори". Искаме независимо и справедливо правосъдие за всички, за свободна България", както и: "Няма значение за какво протестираме - в ПИК ще напишат, че не съществуваме, но за сметка на това сме платени".

"Едни герои играят в един филм един път, защото всички им запомнят лицата. Няма други хора, които са готови да изпълнят толкова мръсна поръчка", обясни Величков причината на този протест да няма провокатори. По думите му, провокатори повече няма и да има.

Адвокат Емил Георгиев от своя страна заяви, че прокуратурата трябва да разследва кой се е обадил в БНР и е поискал темата за Гешев повече да не се повдига. По думите му, прокуратурата трябва да направи проверка откъде идва натискът над радиото. "Това обаче не може да стане, защото това е един от дефектите на системата", каза Георгиев. Президентът трябва да бъде на висотата на своята отговорност, защото е политик, пряко избран от народа и то с нелош резултат. "Събрали сме се, за да ни видите и да ни чуете, а не да се правите на трите маймунки, които не виждат, не чуват и не разбират", заяви Георгиев. По думите му, президентът трябва да започне този закъснял разговор за изменение в Конституцията за реформа в съдебната власт. "Искаме правосъдие и го искаме за всеки, заяви Георгиев.

Д-р Христо Христев нарече публичен линч атаките към тримата съдии от САС, освободили Джок Полфрийман предсрочно от затвора. По думите му, това е недопустимо отношение към магистрати, които са приложили закона. Христев коментира и темата за БНР и заяви, че не може да има цензура над журналисти.

Величков заяви, че има хора, които не спират да питат и не ги е страх. Той обясни, че на 9 октомври ще има изслушване във ВСС на единствения безалтернативен кандидат.

"Премиерът обаче малко ревнува, защото от сутрин до вечер по телевизиите е само Гешев. Има 5 отрицателни мнения за Гешев и те са наши. Не трябва да има повече изнасилване на правото, а кандидатът няма качествата да заеме поста. ДАНС, СДВР, над 30 полицейски управления са го подкрепили - тези, които са в изпълнителната власт. Това е груба намеса на изпълнителната над съдебната власт. Ако трябва ще го атакуваме в Конституционния съд", заяви Величков и подчерта, че е недопустимо полицаи да си избират главен прокурор.

Той посочи, че на 8 октомври ще се опитат да съберат пет пъти повече съмишленици. Направи и сравнение с Кьовеши като посочи, че тя е избрана за европейски прокурор между десетки кандидати от много държави, а "изборът" в България е с един кандидат. "Това не е избор, а назначение. Вземете си по един ден отпуск, защото си заслужава", призова Величков присъстващите на протеста. Ако няма промяна и номинацията на Гешев не бъде оттеглена, ще има протест и на 24 октомври, когато е насрочен изборът на нов главен прокурор във ВСС. По думите му, протести ще има и пред президентството с настояване Румен Радев да наложи вето.

На протеста се събира подписка с искане кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

Протести срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор организира и провежда паралелно и ГД "БОЕЦ".

Медиците излизат на национален протест на 7 октомври

КНСБ обсъжда днес заедно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Федерацията на синдикатите в здравеопазването коя щ е бъде точната дата. Ясно е, че протестът ще се проведе в София. 

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

Очаква се в националния протест да се включат хиляди медици и специалисти по здравни грижи от цялата страна. Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации.

Роднини и близки на починалия боксьор на протест, искат доживотен затвор за треньора му

Доживотен затвор за мениджъра на починалия преди седмица в Албания боксьор Борис Станчов. Това поискаха родителите и роднините на боксьора тази вечер, събрани пред залата, в която Станчов е тренирал за последен път.

Искаме да получи доживотен затвор, защото това не е нормално. Той е отнел един човешки живот, заяви сестрата на починалия боксьор Лили Станчова, цитирана от БТВ.

Протестиращите продължават да нямат информация за аутопсията в Албания. Те настояват за ускоряване на разследването на трагичния инцидент, което се води у нас.

Няма никаква информация вече седмица – нито резултатите от аутопсията, нито целия клип (от мача). Това не е нормално, каза Лили Станчова.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.