Традиционната „Седмица на морето“ в Поморие ще бъде открита на 1 август 2021 г. /неделя/ с музикално-поетичния спектакъл „Наследникът на Шекспир“, от 20:00 ч. в киносалона на НЧ „Просвета 1888“ при вход свободен.


Поетът Радко Радков на аудиенция с Папа Йоан Павел II,
разговарят на латински.
Снимката е от 12.10. 1985 година,
след представяне на драмата "Похвално Слово за Словото" във Ватикана
от трупата на Старинния театър.
В средата е режисьорът Александър Попов.

Музикално-поетичният спектакъл „Наследникът на Шекспир“ се посвещава на 80-годишнината от рождението на гениалния български поет, драматург, майстор на сонетната форма, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Радко Радков, българският пресъздател на библейски и исторически сюжети. Той е единственият в света удостоен два пъти с Международната Наполеонова награда „Солензара“ в Сорбоната за драмите му в стихове – „Теофано“ (1983) и „Всенародно бдение за Апостола“ (2005). Носител е на Кръста на Френската академия на науката за литература и изкуство и е удостоен в Парижкия клуб на сенаторите през 1985 г. със званието „Кавалер на френската култура“ за трагедията в стихове „Балдуин Фландърски“. През същата година по покана на Ватикана пред папа Йоан Павел II в катедралата „Св. Петър“ Радко Радков представя част от своята пиеса „Похвално слово за словото“. Събитието е по случай 5-годишнината от провъзгласяване на светите братя Кирил и Методий за покровители на Обединена Европа.

Литературните критици са единодушни, че търновският „Рицар на френската култура“ няма предходници, няма да има и следовници. За да осъзнаем гениалността на този поет, трябва да си припомним, че тази награда е била присъждана на световни умове, като Мария и Жолио Кюри, братя Люмиер - създатели на киното, Андре Мороа и френския драматург Пол Клодел.
Акад. Жан Гитон, член на Френската академия на безсмъртните, го нарича „Наследникът на Шекспир“, а френският режисьор Пиер Делла Тор е възхитен от пиесата „Теофано“ и заявява: „Радко Радков е световно явление, той е единственият след Шекспир“.

През 70-те години Радков е сред най-близките съветници и сътрудници на Людмила Живкова. Той съучаства при създаването на мащабните културни декади, посветени на ярки личности, като Николай Рьорих, който заедно със съпругата си се срещна с великотърновските студенти през 70-те години, Махатма Ганди, Лев Толстой, Йоан Кукузел, Петър Дънов.

Българският Шекспир е осъзнавал каква възможност му се открива, какъв златен шанс му подарява съдбата - да възкреси в слово старинните ценности на българската култура.

Посмъртно е учредена Национална награда с неговото име, а в Алеята на великите търновци има почетен знак с надпис: "На големия поет на Царевград, смирен само пред Бога, България и вдъхновението. С тебе твоят звезден кочияш звездите ще посее на земята ни".

„Наследникът на Шекспир“ ще събере на поморийската сцена приятели, колеги и студенти на Радко Радков в една творческа работилница, включваща оперно пеене, рецитал, спомени за Радко Радков и прожектиране на негови изпълнения на видео-стена.

Участници в музикално-поетичния спектакъл са популярната и обичана българска поетеса Маргарита Петкова – студентка на Радко Радков, проф. Николай Даскалов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – колега и приятел на Радко Радков, писателят от Поморие Боян Чимов – състудент на Радко Радко по богословие, Анна Стефанова – оперно пеене, бургаската пианистка Милена Коларова – роял, поетесата Мария Радкова – дъщеря на Радко Радков, актьорът от Бургас Стоян Памуков.

Културното събитие ще се проведе благодарение на Община Поморие и кмета Иван Алексиев и е подкрепено от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова.
Партньори са НЧ „Просвета 1888“ – гр. Поморие, Съюз на българските писатели (СБП), Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Бургаски свободен университет (БСУ), Съюз на българските журналисти (СБЖ), информационен сайт „Либерта“, СПА-хотел “Sаint George” Поморие.

Идеята на музикално-поетичния спектакъл „Наследникът на Шекспир“ е да популяризира в България творчеството на големия български поет и драматург от световна величина – Радко Радков. Признат в чужбина, по-малко, за съжаление, в Родината, въпреки че е ла­у­ре­ат на на­ци­о­нал­ни наг­ра­ди за дра­ми в стихо­ве, на църковния орден „Св. Софроний, епископ Врачански“ – I степен, носител е на наградата „Велико Търново“ на Община Велико Търново и на Международната академична Евтимиева награда на Великотърновския университет, учредена на името на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

На 31.01.2020 г. се навършиха 80 години от рождението на българския поет и драматург Радко Радков, но поради епидемичната ситуация в страната българската културна общественост не успя да отбележи тази важна годишнина и неговите събратя по перо и приятели отложиха честването на рождението му със 17 месеца. Не случайно избраха то да се проведе в Поморие. Радко Радков е свързан с черноморския град. Приживе той гостува първо на Поморие след получаване на голямата Международна Наполеонова награда „Солензара“ в Сорбоната, по покана на Общинско радио – Поморие и НЧ „Просвета 1888“ – гр. Поморие.

Радко Радков е роден на 31 януари 1940 г. във Велико Търново. На 7-годишна възраст започва да пише стихове. Завършил е Духовната семинария през 1959 г. и "Класическа филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1967 г. "Българският Шекспир" получава Свето кръщение в Дряновксия манастир "Св. Архангел Михаил".
Работи като ре­дак­тор на от­де­ла за ста­рог­ръц­ка и латинска ли­те­ра­ту­ра в издателство „Народна култура“, София. Спе­ци­а­лист по раннох­рис­ти­ян­с­ка и византийс­ка литература в Ин­с­ти­ту­та за бал­ка­нис­ти­ка при БАН. Преподавател по класи­чес­ки ези­ци във Великотърновския университет „Св. св. Ки­рил и Ме­то­дий“. От 1973 до 1979 г. е за­веж­дащ на До­ма за литератур­но твор­чес­т­во към Ок­ръж­ния ко­ми­тет за култу­ра във Велико Тър­но­во. Заедно с режисьора Александър Попов става ос­но­ва­тел и орга­ни­за­тор на Ста­рин­ния те­а­тър в Со­фия. Радко Радков е и редак­тор на антологията „Ан­тич­на поезия“. Лириката му възраж­да ста­рин­на­та фор­ма на цар­с­кия со­нет, чи­и­то образ­ци в Бъл­га­рия съз­да­ват Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Димитър Бояджиев.
Член е на Съюза на българските писатели.
Радко Радков напуска земния си път на 1 септември 2009 г., на 69-годишна възраст.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.