Решение на Министерски съвет директно ощетява кредиторите на КТБ АД /н/

С наш материал от 25.09.2020г. ви запознахме с изпратен сигнал от Георги Христов и Георги Зяпков до Главния прокурор на Република България срещу действията и бездействията на синдиците на КТБ-АД /н/, на членовете на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, по отношение на опити за увреждане на масата на несъстоятелността на "Гипс" АД, съответно – на масата на несъстоятелността на КТБ АД /н./,информират от страницата на "Без страх".

Замесени в този пореден опит за кражба на актив от КТБ са също така и лица от мениджмънта на "Гипс" АД, както и лица от групичката на основния свидетел на прокуратурата по делото „КТБ“ - Бисер Андонов Лазов.

(Подробен анализ по случая можете да прочетете и във вестник Банкерь: https://www.banker.bg/…/pipalata-na-biser-lazov-zadushiha-i…)

С придружително писмо от 01.10.2020 г. сигналът до Гешев беше изпратен за сведение и до синдиците на КТБ, до Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и до министъра на енергетиката.

Защо до Теменужка Петкова?

Защото през 2017 г. министър Петкова прави „мотивиран доклад“, след който на 21.08.2017 г. Министерски съвет взема следното решение: Предоставената концесия за добив на подземни богатства – гипс от находище „Кошава“, област Видин да бъде прехвърлена от Гипс АД (кредитополучател на КТБ) на ново дружество - „Гипс Кошава“ АД, учредено няма и година по-рано - през есента на 2016 година.
Акционери в „Гипс Кошава“ АД са основните членове на СД на "Гипс" АД, които през есента на 2017 година и досега умишлено водят дружеството към фалит, задлъжнявайки го с около 100 милиона лева към фирми, контролирани от Бисер Лазов и приближените му.

Можем само да гадаем, как министърката е мотивирала останалите членове на Министерския съвет да вземат решение, с което на практика прекъсват и отнемат безвъзвратно възможността дружеството-кредитополучател „Гипс“ АД да осъществява основната си дейност, а оттам - да връща кредитите си към КТБ АД /н/, откъдето пък - да бъдат удовлетворявани кредиторите на банката.

Министър Горанов, като отговарящ, компетентен и по закон получаващ ежемесечни доклади за дейността на синдиците на КТБ АД /н/ и на Фонда, дали е подписал това решение на Министерски съвет с „особено мнение“? Едва ли.

Обръщаме внимание, че към датата на решението на МС дружеството „Гипс“ АД е работещо с годишни приходи от около 10 милиона лева. Четири месеца преди това, а именно на 28.04.2017г. между КТБ АД /н/ и „Гипс“ АД е подписана спогодба, като двете страни констатират, че дружеството може да си обслужва кредитите, прави се погасителен план, дообезпечават се същите кредити, след което делото по несъстоятелност (т.д. №44/2015 по описа на Видински окръжен съд), заведено именно по искане на КТБ-АД /н./, се прекратява. Тоест, мотив не следва да бъде евентуална несъстоятелност и такова дело, защото към датата на решението на МС такова висящо дело няма.

Явно мотивите са други…

Явно друг трябва да се облагодетелства, а не кредиторите на КТБ АД /н/ да получат удовлетворение от активи, закупени или модернизирани с банкови кредити от КТБ АД /н/, както и с европейски средства, което пък е повод да се сигнализира и г-жа Лаура Кьовеши. Това предстои.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.