Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи 40,4 млн. лв. чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с  коронавируса (COVID-19) в страната и за реакция по време на кризи в системата на здравеопазването.

С ресурса ще бъдат купени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус. Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването. Средствата са осигурени от недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси на Оперативната програма и насочени към МЗ като бенефициент на  Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“.

Решението трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма, с което да се направи изменение на ОПРР  2014-2020 г.  на неприсъствено заседание.

Предложението за подпомагане на здравните власти е направено след обстоен анализ от Управляващия орган на Програмата и е в изпълнение на предложението на Европейската комисия за промяна на общия Регламент (ЕС) 1303/2013, което позволява на държавите да мобилизират допълнителни средства за справяне с кризата в рамките на техните оперативни програми. Изменението предвижда извършените разходи да бъдат допустими, считано от 1 февруари 2020 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.