Вчера лидерът на ПЕС Сергей Станишев бе в Скопие за срещи с премиера Зоран Заев и военния министър Радмила Шекеринска и произведе новина, която за съжаление ни върна в далечната 1947 година.

През август 1947-а Георги Димитров подписва с Йосип Броз Тито Бледската спогодба, с която даваме съгласието си за обединението на Пиринска Македония с Вардарска Македония. Година преди това България официално признава съществуването на македонската нация и македонски език, провежда се преброяване на населението в Пиринска Македония, а държавните власти силово налагат на местното население в Пиринско да бъде административно записвано като „македонско“….
На 17 септември 2019 г. председателят на ПЕС пое по пътя на Георги Димитров и в присъствието на македонския премиер сервилно заяви: „От името на социалистите в Европа предадох на премиера Заев категоричната подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС през октомври. Северна Македония, водена от лявото правителството, извървя дълъг път на тежки политически реформи и в рамките на две години постигна забележителен напредък…“

Кое е общото между двете събития? - Че и в двата случая българи жертват българските интереси заради чужди директиви! През 1947-а – заради македонистите в Скопие и директива на Съветския съюз. През 2019-а – заради македонистите в Скопие и директива на Европейския съюз.

В първия случай шеф на Коминтерна капитулира пред македонизма и подарява Пиринска Македония на Титова Югославия в името на „нов братски съюз“. Във втория случай изживяващият се като шеф на нов Коминтерн подарява на македонистите европейско членство, без те да са се отрекли от посегателствата си към българската история и култура.
Жестът на Станишев към Северна Македония идва само седмица след отказа на македонски историци в Смесената българо-македонска комисия за историческото наследство да признаят българския характер на личността и делото на Гоце Делчев. Да не говорим, че Скопие продължава да присвоява плеяда български просветители и революционери и изобщо не приема каквато и да е редакция на учебниците по история, преливащи от фалшификации и примитивен антибългаризъм.
Изявлението на Станишев в Скопие внушава на българското правителство да даде без никакви условия „зелена улица“ за македонското еврочленство, както това вече направихме за членството на Северна Македония в НАТО.

Защо лидерът на ПЕС повтаря непростимите грешки на своите предшественици, вкл. и на своите родители, които в далечната 1947-а са акламирали всяка директива от Съветския съюз?Това ли иска Станишев: В името на евроинтернационализма да пуснем Скопие в ЕС, без никакво двустранно споразумение по историческите въпроси?
Да легитимираме македонизма с пълното съзнание, че това ще има непоправими последици за България, след като Северна Македония стане пълноправен член на ЕС?
Да пренапишем историята си, като се отречем от Гоце Делчев, Цар Самуил, Братя Миладинови и още стотици българи, за да не подразним евроатлантическите фактори? Както през 1947-а се отрекохме от българите в Пиринска Македония, за да не подразним Сталин и Тито?

Днес българският президент отговори на тези болни въпроси, след като разговаря с българските представители в смесената българо-македонска комисия. Всъщност това трябваше да направи Народното събрание, но очевидно управляващото мнозинство няма да иска отчет от нашите историци за провала на комисията.
Българският език и идентичност не са разменна монета, каза държавният глава и предупреди: "Ако в рамките на оставащия един месец комисията не реши всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, надписи в музеи, позиция на обществените медии, на паметни плочи, българското правителство не може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в ЕС".

Понеже за политици от калибъра на Станишев мнението на съседите и Великите сили е последна инстанция, нека прочете и вчерашното изявление по въпроса за македонското еврочленство на гръцкия външен министър. Според Никос Дендиас, най-старата държава-членка на ЕС от Югоизточна Европа винаги е подкрепяла европейската перспектива на своите съседи. Но условието, от което страната му няма да отстъпи, е пълно изпълнение на критериите и условията, които важат еднакво за всички…

По отношение на България Северна Македония не е изпълнила най-важното условие – да се откаже от претенциите си към българската история и култура и признае историческите факти! Такива, каквито са, а не каквито ги виждат в Скопие!

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
Доктор по международно право
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.