"Всеки ден откривам заводи и училища, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на новия завод за фармацевтични продукти и фуражни добавки на "Биовет" в Пещера. Толкоз много заводи, толкоз много училища - всеки ден...

Заводът в Пещера, собственост на братя Домусчиеви, е изграден с инвестиция от 300 млн. лева, от които 200 млн. лева са средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен повече като плана "Юнкер". Към края на 2018 г. около 800 хиляди малки и средни компании в Европа са се възползвали и са успели да получат изгодни заеми в размер на над 340 млрд. евро при много преференциални условия по тази схема.

България внесе 100 млн. евро в Брюксел за създаването на този фонд. Към юли 2019 г. общото финансиране в България по плана "Юнкер" възлиза на 471 млн. евро. От тях 320 млн. евро са за инфраструктурни и иновационни проекти, а 151 млн. евро са за малки и средни предприятия. Спорно е да се каже какъв е ефектът от този план у нас, но е ясно, че лъвският пай отива за отбрани фирми.

Поне избихме вноската от 100 млн. евро тамън за един завод в Пещера - 200 млн. лева за 200 работни места...", написа във Фейсбук журналистът Йордан Мичев.

*Заглавието е на "Либерта"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.