Министерството на здравеопазването разпространи „открито писмо” на министъра на здравеопазването до националния омбудсман Мая Манолова. В него Кирил Ананиев твърди, че Мая Манолова създава хаос в здравеопазването

Преди да публикуваме "открито писмо" на министъра до омбудсмана, публикуваме коментар по темата на бившия здравен министър и създател на НЗОК Илко Семерджиев:

Ананиев "уби рибата" - написал "открито писмо" до Националния омбудсман, за да я обвини за хаоса в здравната система.
Няма ли кой да му каже какво работи един министър или да му подари Конституцията, та да се ограмоти поне малко.
Бюджетарска му работа, откривате.

"Открито писмо"

Уважаема госпожо Омбудсман,
Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих.
Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници.
Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. 
Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел.
Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.
Госпожо Манолова,
не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.
Г-жо Омбудсман,
Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.