Има ли семейственост при назначенията в третия политически кабинет на премиера Бойко Борисов?

Новата номинация за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Росен Желязков.

Кой е Росен Желязков?

Росен Желязков е известен в публичното пространство с изборната афера "Костинброд" и беше единственият обвиняем от прокуратурата по случая. Тогава в печатницата за бюлетини в Костинброд бяха открити нерагламентирани такива, чиято допълнителна бройка бе опакована за изпращане с имена по градовете, за които са предназначени. Съмненията на прокуратурата и разследващите бяха, че предназначението им е за фалшифициране на предсрочните парламентарни избори след първата, но не и последна, подадена отставка от Бойко Борисов като премиер.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.). От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община. В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия. От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление, пише "Дарик".

Първата номинация на правителството, след подадената оставка на ексминистъра на транспорта Ивайло Московски, бе за Александър Манолев. След критична публикация за миналото му в "Капитал", той се отказа от поста (тук). Случайност или не, автор на текста е журналистът Росен Босев (тук) - гадже на дъщерята на шефа на кабинета Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. 
Дали отново се касае за съвпадение или пък не, но новата номинация за министър на транспорта е именно Росен Желязков, който пък живее на семейни начала с Румяна Бъчварова.

Ето как коментира новата номинация за министър на транспорта бившият апелативен прокурор на София и понастоящем адвокат - Иван Петров:

"Капиталци бутнаха Сашо Манолев от кандидат министърското столче! 
Автор на статиите е "зетя" на мама Бъчи /живее с дъщеря й/. Самата мама живее с Росен Желязков, дето сега е номиниран за министър, наместо Манолев! 
Баси съвпаденията на територията!"

Горещата тема не пропусна да коментира и известната журналистка и пиарексперт Соня Колтуклиева:

"ОТСТРЕЛЯХА АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ, НАГЛАСИХА ЛЮБИМИЯ НА РУМЯНА БЪЧВАРОВА

Драги зрители, Румяна Бъчварова, бивш вътрешен министър и сегашен началник на кабинета на премиера Борисов, заедно с Иво Прокопиев, издател на вестник “Капитал”, пред очите на всички ни изфабрикуваха и представиха екшъна “Как се убива конкурент!”:
1. Александър Манолев и Росен Желязков са обсъждани за нов министър на транспорта на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. 
Предпочетен е Александър Манолев. 
2. Вестник “Капитал” публикува дописка за фирмени обвързаности на Александър Манолев, които могат да бъдат опровергани и обяснени; затова към манипулацията се добавя смъртоносна доза отрова: Манолев е участвал в пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е починала жена. Твърде бързо и почти невероятно са извадени отбрани откъси от дело, което съществува като номер с инициали - как светкавично “Капитал” се добра до него? 
Опорката: един участник в ПТП е заменен на министерския пост с друг участник в ПТП мигновено намира отклик в определени среди . “Московски и Манолев - убийци”, крещят във Фейсбук. Никой не си прави труда да установи истината. А тя е, че през 2012 г. 73-годишна жена е пресичала неправилно натоварения бул.”Васил Левски”, паднала е ПРЕД колата на Манолев, който е позвънил на телефон 112! Не е избягал, извикал е помощ! Тогава Манолев е в частния бизнес, наскоро е напуснал “Булгартабак”, защото холдингът е овладян от Делян Пеевски. Жената, лека й пръст, умира след 7 месеца - няма връзка между причините за смъртта й и инцидента на пътя. Роднините й завеждат дело за огромно обезщетение към застрахователя на колата и подават иск срещу Манолев ( защото без присъда - няма пари); той е оправдан на 2 инстанции. 
За всичко това мълчат медиите на Прокопиев, мълчат медиите на Пеевски. Завидно единодушие на ожесточени врагове. 
3. Публикацията в “Капитал” е дело на Росен Босев, с когото от години живее на семейни начала дъщерята на Румяна Бъчварова Лора Филева. 
4. Бойко Борисов извиква на среща в МС Александър Манолев. Изказва му съжаления за “шума в медиите”, който става причина да се оттегли номинацията. Александър Манолев дава пресконференция и оттегля кандидатурата си. 
Всъщност, “шум в медиите” няма, пишат само малотиражният вестник “Капитал” и сайтът “Дневник”.
5. След коалиционния съвет, днес, 17.09.2018 г., в присъствието само на Цветан Цветанов, Волен Сидеров някак между другото подхвърля името на Росен Желязков. 
6. Според отлично осведомени, Румяна Бъчварова и Росен Желязков живеят на семейни начала от години. 
7. Росен Желязков като главен секретар на Министерски съвет е единственият обвиняем по делото “Костинброд”, свързано със скандала за фалшифицирането на 350 000 бюлетини преди парламентарните избори през май 2013 година. Това е тезата на прокуратурата, изразена от главния прокурор Сотир Цацаров. 
Росен Желязков е оправдан, когато Бойко Борисов се връща на власт.

Малка смешка: Волен Сидеров заедно със Сергей Станишев и Лютви Местан дадоха гневна пресконференция в Деня за размисъл, обвинявайки Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ГЕРБ в чудовищна манипулация. 
По-голяма смешка: ТВ водещият Николай Бареков, който предаваше директно от Костинброд по ТВ7 “чудовищната манипулация”, а после стана евродепутат под закрилата на Делян Пеевски и Цветан Василев, казал наскоро пред приятели:”Делян само му гледа сеира на Бойко и го чака да се издъни до край!”

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.