"Референдумът за чистия въздух в Бургас ще покаже дали гражданите имат доверие на институциите. ГЕРБ се опитват да спестят от здравето на бургазлии - 200 хил. лева за провеждането на референдум им се струват много", коментира един от инициаторите за провеждане на общественото допитване Живко Табаков

"В рамките на една година в Бургас имаше редица протести срещу мръсния въздух. Недоволството на хората по темата, включително и в социалните мрежи, е видимо. Обещанията на кмета Николов и РИОСВ не успокоиха напрежението сред гражданите. С този референдум бургазлии ще излязат до урните и ще кажат: "Ние нямаме доверие в институциите!'', заяви по време на редовната Комисия по туризъм общинският съветник Живко Табаков.

Табаков бе категоричен, че ако общинска администрация е имала желание да се справи с проблема без референдум, е разполагала с цели 11 години да го направи, за да не стига до това положение.

"Не приемам аргументите на общинските съветници на ГЕРБ, а и на някои други, че парите, които ще бъдат похарчени за организирането на местен референдум за по-чист въздух, са пари на вятъра. ГЕРБ се опитват да спестят от здравето на бургазлии 200 хил. лева, при положение, че Община Бургас разполага с 250 милиона. И какво значи можехме да внесем докладна записка по този въпрос – да го бяхте направили. Срамно е, че за 30 години демокрация в Бургас референдум ще се състои за втори път и някой дръзва да оспорва правото на бургазлии изобщо", коментира още Табаков.

11 общински съветници сложиха подписи под предложението в Бургас да се проведе референдум за по-чист въздух. Инициативата е на "Движение България на гражданите'', които в края на миналия месец организираха кръгла маса по темата. Предложението, подкрепено от различни представители на политически партии и независими общински съветници, ще влезе в дневния ред на 49-то заседание на Общински съвет в края на месец ноември. Референдумът, който според законовата рамка трябва да се проведе на 27 януари 2019 г., ще бъде по следните въпроси:

1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?;

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

Подписалите се под докладната общински съветници считат, че мерките, които Община Бургас е предприела в последните години в посока подобряване качеството на атмосферния въздух, са недостатъчни. Затова смятат, че тези въпроси са от голямо обществено значение и е редно и демократично даването на възможност бургазлии да изразят своята воля, позовавайки се на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Разбираме, че на територията на община Бургас липсват големи инвестиции в производствения сектор вече много години. Но в същото време сме категорични, че това не е основание, за да не се иска мнението на хората, когато се касае до заобикалящата ги среда. Без да коментираме изрядността на заводите, защото по този повод неведнъж са правени проверки от страна на компетентните органи, които са се произнесли и издали нужните предписания, вярваме, че няма размер на инвестиция, който да е над човешкото здраве, колкото и пари да са вложени, и колкото работни места да са открити", се казва още в документа.  

Съветниците са убедени, че по-честото организиране на референдуми – пряка форма на управление в демократичните общества, би дало по-голяма възможност на бургазлии да изложат мнението си, да се самоорганизират, да се обединяват по важни теми и проблеми, да излагат вижданията си и тезите си, и това да води до постигането на конкретни резултати. Често на бургаската общественост не бива давана възможност да дискутира и оспорва решенията на местното управление, което я прави страничен наблюдател на случващото в общината.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.